Essenaar Niels De Brauwer Belgisch kampioen indoor skiën bij U21


Het podium van kampioenschap U 21 ©Digitaphoto

ESSEN – Niels De Brauwer (20) uit Essen mag zich Belgisch kampioen noemen in het indoor skiën bij U21. Op het Belgisch Kampioenschap in het Limburgse Peer zette het jonge skitalent op 18 mei een sterke prestatie neer. “Voor mij is dit een bekroning van een sterk seizoen en de ideale motivatie om hard verder te blijven werken”, zegt Niels De Brauwer.

Ook zijn entourage en sponsors zijn erg tevreden met de Belgische titel van hun poulain. Verstoorde voorbereiding“Normaal zou het Belgisch Kampioenschap al eind april plaatsvinden, maar door technische storingen moest skipiste Snow Valley in Peer korttijdig sluiten. Gelukkig werd alles snel hersteld en konden we daar op 18 mei wel de kampioenschappen afwerken. Onze voorbereiding was even verstoord, maar na mijn titel waren we dat al snel vergeten”, lacht Niels.


Reuzenslalom
“In België is het Belgisch Kampioenschap indoor skiën al enkele jaren een ‘parallel pro slalom’. Bij een pro slalom staan er per bocht telkens twee paaltjes met een vlag tussen. Hierdoor evenaar je de techniek van de reuzenslalom. Het verschil tussen een pro slalom en een reuzeslalom zit alleen in de afstand van elke bocht. Bij een pro slalom heb je een veel kortere afstand waardoor je sneller gedraaid moet zijn dan bij een reuzeslalom. Parallel betekent dat je steeds tegen iemand anders moet skiën”, legt Niels uit. “In mijn eigen leeftijdscategorie verliep dat dus uitstekend en pakte ik de eerste plaats. Daarnaast skiede ik ook nog in de ‘overall’ (wedstrijd met alle leeftijden). Daar sneuvelde ik in de kwartfinale tegen de deelnemer die later het brons pakte in deze categorie.


Eerste BK-podium
Bij een Belgisch Kampioenschap stond ik nooit eerder op het podium in mijn leeftijdscategorie. Na een sterk seizoen in de Skicup Vlaanderen, waar ik de eerste plaats pakte in het algemeen klassement, kwam ik met een goed gevoel naar Peer en voelde ik dat een podiumplaats zeker haalbaar moest zijn. Natuurlijk ben ik supertevreden dat ik op het hoogste schavotje mocht staan. Heel blij ook dat ik zo iets kan teruggeven aan mijn ouders, mijn coach en hoofdsponsors Carré de Finance en Hodl. Zij zijn altijd in mij blijven geloven, waarvoor ik hen allen erg dankbaar ben. Hopelijk kan ik hen in de toekomst nog veel mooie momenten schenken.”Trainen in Oostenrijk“Het grootste deel van het jaar vertoef ik in Seefeld, niet zo ver van Innsbruck in Oostenrijk. Hier kan ik goed trainen en het is een ideale uitvalsbasis om deel te nemen aan wedstrijden in Oostenrijk,Italië en Duitsland. Nu is de sneeuw op veel plaatsen in het buitenland niet goed genoeg om te trainen. Je moet dan hooggelegen gletsjers opzoeken en dat is niet zonder risico. In België ski ik om te trainen of om mee te doen aan wedstrijden meestal in Wilrijk of Peer.
Focus op examens
De zomer is een periode van “relatieve rust” voor skiërs zonder verplaatsingen naar het buitenland om te trainen. Dat geeft me de kans om effectief te rusten, maar ook om me te focussen op mijn examens. Ik doe een opleiding chemie aan de hogeschool in Antwerpen. De lessen volgen lukte vlot vanop afstand als ik in Oostenrijk zat, maar voor de examens is het goed dat ik hier ben. Intussen werk ik ook in de fitness aan mijn basisconditie, zodat ik binnenkort in optimale vorm kan starten aan de voorbereiding op het nieuwe winterseizoen. Zo’n Belgische titel is de ideale motivatie om hard te blijven werken en nog een hoger niveau te bereiken”, besluit skiër Niels De Brauwer.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *