Essen wordt Boekstart-gemeente

Essen wordt Boekstart-gemeente (©cd&vEssen)

ESSEN – Ook Essen wordt, net als 209 andere Vlaamse gemeenten, een Boekstart-gemeente.Op die manier worden kinderen op de leeftijd van 6 en 15 maanden al vroeg in het leven geprikkeld door (voor)lezen. Onder andere Steff Nouws en Jan Suykerbuyk dienden hiervoor tijdens de gemeenteraad van oktober een voorstel in. 

Een opvallend moment tijdens de gemeenteraad van oktober. De duo’s Steff Nouws en Jan Suykerbuyk (beiden cd&v Essen) en Anne Somers en Bianca De Backer (beiden N-VA/PLE) dienden beide een extra agendapunt in met hetzelfde onderwerp: Boekstart. 

Boekstart is een initiatief dat kinderen op zeer jonge leeftijd al wil laten kennismaken met lezen. Zo krijgen ze bij een consultatie bij Kind en Gezin op 6 maanden een pakket met daarin een zacht voelboekje, een infobrochure en een groeiboekje. Op 15 maanden krijgen ze bon waarmee ze een tweede pakket in de bibliotheek kunnen afhalen. In de tas zitten dan 2 kartonboeken en een brochure. Ouders die geen consultaties hebben bij Kind en Gezin kunnen beide pakketten in de bibliotheek afhalen. 

Boekstart wil (groot)ouders letterlijk samen met hun (klein)kind samen laten genieten van een boek. Zo worden ze vanaf jonge leeftijd in contact gebracht met lezen en taal. Samen een boekje lezen is leerrijk én gezellig, een win-win.

Vanuit het schepencollege werd positief gereageerd. Initieel was het de bedoeling dat dit project reeds gestart zou zijn, maar door andere projecten in de bibliotheek werd de start wat uitgesteld. Intussen werd er reeds nieuw meubilair voor de bib aangekocht dat aansluit bij de jonge leeftijden. Zo zal er ook een frontale opstelling komen van de kinderboeken zodat de kaft van de boeken zichtbaar wordt. 

Steff, zelf jonge papa, en Jan kijken alvast uit naar de start van dit project.  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *