Erfgoeddag in Essen

Op zondag 1 mei is het weer Erfgoeddag. Die dag kan je overal in Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Gastheren zijn musea, archieven, bewaarbibliotheken, kerkfabrieken, verzamelaars, heemkundige kringen e.d. Met als thema ‘Armoe Troef’ getuigt in Essen het Karrenmuseum van een bijzondere geschiedenis.
Armoede kunnen we – jammer genoeg – nog altijd niet definitief naar de geschiedenisboeken verwijzen. Op Erfgoeddag kan je inzicht verwerven in een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, waarin de stem van de arme zelf te weinig gehoord werd.
Hoe werd armoede benoemd, geregistreerd, beoordeeld, bestreden of beleefd? En hoe zat (en zit) het met de cultuur van armen, en welk erfgoed getuigt van deze bijzondere geschiedenis?
Ontdek het (harde) leven van weleer in het Karrenmuseum
Het Karrenmuseum in Essen legt op 1 mei de nadruk op het armoedige en harde leven uit de eerste helft van de vorige eeuw. Met verhalen, verklede figuren, scharensliep, stootkar,  goedkoop eten en snoep, film, muziek, foto’s, rekeningen, tegenrekeningen en tal van andere sporen uit het verleden, illustreren we wat het betekende om met weinig – of zelfs helemaal niets – het hoofd boven water te houden.
Naast de unieke collectie van het Karrenmuseum zetten een minitentoonstelling, een fotopresentatie en vertoningen van stomme films uit het begin van de 20ste eeuw het thema armoede extra in de kijker.
Zondag 1 mei tussen 13.00 en 17.00 uur  in het Karrenmuseum, Moerkantsebaan 48 in Essen

Meer informatie:     
Cultuurdienst Essen, 03 670 01 41 – cultuur@essen.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *