Emilie Frans steunt met ecologische kledinglijn het onderwijs in Nepal


“Het creatieve en het ondernemen heb ik van mijn vader.”


STABROEK/DEURNE – Emilie Frans (30) heeft sinds dit jaar haar eigen kledinglijn, Wavetops. Een ecologische kledinglijn die vooral gericht is naar outdoor liefhebbers. Met haar nieuwe kledingzaak focust ze zich op het ondersteunen van onderwijs in Nepal, waar een deel van de opbrengst naartoe gaat. Voor tips en tricks kan ze bij haar vader terecht: Burgemeester Rik Frans (N-VA). Wij hadden een gesprek met vader en dochter.

De 30-jarige Emilie Frans uit Deurne startte dit jaar haar eigen kledingzaak, Wavetops. Een ecologische kledinglijn met een focus op bergen en oceaan, het outdoor-leven. Met haar kledinglijn wil ze het onderwijs in Nepal steunen, waar ze in 2016 en 2017 op bezoek is geweest. Het idee om iets te doen voor de scholen in Nepal, kwam er na haar eerste visite, met een koekjesverkoop.

“Toen ik in 2016 naar Nepal ging, was ik meteen gepakt door de cultuur, de armoede en het gebrek aan onderwijs. Ik heb daar een weeshuis leren kennen en die wou ik graag helpen.” En zo kwam er een jaar later het idee om koekjes te verkopen. “Dat was zo’n succes, dat ik de bakkerij van Greg De Schutter heb kunnen lenen om duizenden koekjes te bakken.” Met de opbrengst trok ze zelf naar Nepal om speelgoed te kopen voor het weeshuis.
Toch was er een grote drang om Nepal permanent te steunen. “Ik ben dan beginnen nadenken met wat ik allemaal bezig ben. Ik ben wel wat bezig met kledij, ik ben goed in grafische vormgeving en ik houd me ook wel bezig met het ecologische aspect. Zo is het idee ontstaan om een kledinglijn op te richten, in bijberoep.” Emilie doet alles zelf. De ontwerpen maken, uittekenen en de zeefdruk op de kledij in haar eigen atelier.

In juni van dit jaar werd Wavetops geboren. “Een ecologische kledinglijn met focus op bergen en de oceaan. Dat komt van het surfen en klimmen, mijn twee passies die ik erin wou verwerken. Een deel van de opbrengst gaat dan naar het onderwijs in Nepal. Alles valt zo mooi samen: Mijn twee passies, het onderwijs daar helpen, de creativiteit en dan mijn huidige job in het onderwijs, als communicatiemedewerker van de AP Hogeschool.”

De kledinglijn Wavetops

Haar kledinglijn kan je vinden op de website www.wavetops.be, of in een paar kledingzaken. “BorGerHub in Antwerpen, daar verkopen ze alles van ecologische ondernemers of van zij die bezig zijn met fairtrade. In Mechelen heb je ’t Hof BySONder, in Ekeren de koffiebar en concept store, Viraal, en in Deurne de koffiezaak, Vennebar, waar je ook enkele stuks van de collectie kan kopen.”
Nu zoekt ze een goede organisatie die haar kan helpen. “Om elke keer zelf naar daar te reizen, is wat te ver. Daarom zoek ik een organisatie waarbij ik me goed voel. Een organisatie die mensen hier hebben in België, maar ook in Nepal.”

Emilie en Rik, twee ondernemers
De achternaam verraadt het al een beetje, maar Emilie is de dochter van de Stabroekse burgemeester, Rik Frans (N-VA). Als burgemeester ben je zelf ook een ondernemer, maar in dit geval is hij vooral een vader die goed overeenkomt met zijn dochter en haar initiatief steunt.

Burgemeester Rik Frans met zijn dochter Emilie“We horen elkaar elke dag via onze WhatsAppgroep.”, begint Rik Frans over de band met zijn dochter. “Zolang we maar niet hoeven te bellen. Wij zijn allebei echt geen mensen die elke dag naar elkaar bellen.”, voegt Emilie daaraan toe. “We komen echt goed overeen. Wij hebben ook nooit ruzie of zo. We zien elkaar niet veel door onze drukke agenda, maar als we elkaar zien, dan gaan we eens goed uiteten.”
Emilie vertrok in 2013 naar Antwerpen op kot. In datzelfde jaar werd Rik burgemeester. “Ik was toen enkel in het weekend in Stabroek, maar ik weet wel dat hij niet veel thuis was door zijn werk.” Toch heeft Emilie veel geleerd van haar vader. “Netwerken is belangrijk.” Dat beaamt Rik: “Netwerken is superbelangrijk, zeker als onderneemster. De eerste indruk bepaalt veel en je moet mensen kennen in de sector.”
En die theorie zette Emilie om in de praktijk. “Ik merk echt hard dat netwerken veel doet. Al is het maar om elkaar tips te geven.” En zo krijg je soms onverwachte aanbiedingen. “Ik mag in het tweede semester naar de Antwerp Management School om met de young professionals van de Master in International Fashion Management te gaan samenwerken. We gaan een samenwerking aan om een upcycle & recycle project te starten in 2022.” Wavetops lanceert hiervoor een oproep om oude wetsuits te doneren. Dat kan voorlopig via info@wavetops.be

Rik ziet veel van zichzelf in zijn dochter. “Ik denk wel dat ze het ondernemen van mij heeft. Of beter gezegd, het initiatief nemen. Het ondernemen komt meer van haar vriend, die ook een eigen zaak heeft opgericht.” Emilie vult aan: “Mijn vriend heeft een paar maanden voor mij zijn bedrijf, Jensen Dakwerken, opgestart en ik heb hem geholpen met de website en de huisstijl. Toen is het beginnen kriebelen.”
Niet alleen het ondernemen zit in de genen. Emilie: “Wij hebben dezelfde totems op de scouts. We zijn allebei eekhoorns. Alleen ben ik ‘uitdagende eekhoorn’ en hij ‘krachtige eekhoorn.” Maar er is meer dan alleen dezelfde totem. “Ik denk dat ik naast het ondernemen, ook wel het creatieve van hem heb. Ik teken mijn ontwerpen zelf met potlood en vroeger ging ik naar de tekenacademie. Net zoals hij.”
En sinds kort hebben ze ook het ondernemen met elkaar gemeen. “Een burgemeester moet ook ondernemen. Een soort van citymarketing, waar je ervoor moet zorgen dat uw dorp in de kijker komt te staan. Alles wat ik doe voor de gemeente, is ondernemen.”, legt Rik uit. “Je bent met projecten bezig, je geeft advies aan je inwoners, je bent met alles bezig.”


Hoewel Rik als burgemeester wel wat van ondernemen afweet, laat hij zijn dochter vooral haar eigen gang gaan. “Je moet ze laten doen, ze is dertig jaar, dus ze vindt haar eigen weg. Soms vraagt ze wel eens om onze mening, voor kleuren of ontwerpen, maar ze staat op haar eigen benen en ze doet dat goed. Als ze een idee heeft, komt dat ook meestal uit.”


Dat Emilie een eigen zaak oprichtte, kwam het gezin van Rik te weten via WhatsApp. “Ik heb gewoon logo’s doorgestuurd en naar hun mening gevraagd. Toen kwamen er veel vragen.”, lacht Emilie. Dat vond Rik geweldig. “Ik reageerde onmiddellijk ‘wauw’. Ik vind dat super. Nu stuurt ze ook regelmatig hoeveel kleren ze heeft verkocht. Ik vind het geweldig dat ze dit doet.”, sluit Rik af.

Enkele voorbeelden uit Emilie’s kledinglijn Wavetops

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *