Elsenbos krijgt eigen hondenweide

Gedaan met loslopende honden in het Elsenbos. Volgend jaar komt er een grote hondenweide vlak naast de tuin van VELT. In de toekomst wordt er ook beperkt gekapt en wordt gestreefd naar duurzame houtoogst. Het zijn maar enkele van de aandachtspunten uit het toekomstplan van het Elsenbos. Tot  12 mei loopt hierover een openbaar onderzoek.
De laatste jaren kreeg het Elsenbos een uitgebreid recreatief netwerk met bewegwijzerde wandel-, ruiter- en fietspaden. Er kwam ook een speelweide en een spelbos. De agressieve exoten werden doeltreffend bestreden. “We streven naar een duurzame houtoogst en willen ook het recreatief en educatief gebruik van het bos stimuleren. Wanneer er pachtgronden vrijkomen kan het bos met 2,5 ha groeien. Om het probleem van de loslopende honden in het bos in te dijken, komt er naast het VELT-terrein een vrij grote omheinde hondenzone waar de dieren ongehinderd kunnen rondlopen”, legt schepen voor milieu Rudi Staes (sp.a) uit. “Tot nu toe sprak de boswachter eigenaars van loslopende honden wel aan, maar werd er bijna nooit pv opgemaakt. Deze hondenweide is een tussenoplossing. Eigenaars van viervoeters krijgen een groot stuk omheind bos waar ze hun honden kunnen uitlaten. Daarbuiten moeten honden zonder pardon aan de leiband”, verduidelijkt de Stabroekse schepen voor milieu.
Het Elsenbos ligt tussen de Frans Hotagstraat en het Hoogeind en is ongeveer 60 ha groot. Bijna 50 ha is in handen van het Vlaams Gewest, de rest is eigendom van de gemeente Stabroek. Het geheel bestaat uit oude boskernen en zones met heide of een halfopen gebied met struweel en boomgroepen. De grove den is de meest voorkomende boomsoort, maar je vindt er ook zomereiken en restanten van vroegere dreven,
Het bosbeheersplan is tot 12 mei in te kijken op de milieudienst op het gemeentehuis aan de Dorpsstraat 99. Ook op www.stabroek.be kan je het raadplegen onder de rubriek ‘bekendmaking’.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *