Eerste spadesteek “Poort Ertbrand”

Kim Van Oncen, Burgemeester Dirk Van Mechelen en Tom Van Oncen

PUTTE/KAPELLEN – Aan het kruispunt van de Ertbrandstraat en de Klinkaardstraat werd op vrijdag 13 oktober, de eerste ‘spade’ in de grond gestoken. Met  een bulldozer van de firma Aertssen werd door de Kapelse Burgemeester Dirk Van Mechelen het startschot gegeven van het project “Poort Ertbrand”.  Het project omvat een gloednieuwe moderne Delhaize, appartementen en sociale woningen.

Ook Tom maakte een ‘spade’-steek in de grond

De huidige Delhaize site barst uit haar voegen en kampt met verkeersonveilige situaties vooral bij het laden en lossen. Verhuizen naar een nieuwe locatie was dan ook een opportuniteit.  Het sterk ondernemerschap van de familie Van Oncen wordt hiermede beloond.

Kim Van Oncen:  “Onze familie is de derde generatie die de supermarkt uitbaat. Door het harde werk van mijn grootouders en ouders, kunnen wij, mijn broer Tom en ikzelf, nu voortbouwen. Wij hebben dan ook enorm respect voor onze ouders. We gaan ons best doen zodat ook wij iets aan onze kinderen kunnen nalaten waarop ze later trots kunnen zijn.  Door de jaren heen is er gigantisch veel gebeurd. Het was een lange en moeilijke weg om een definitieve omgevingsvergunning te bekomen. Onze familie is heel belangrijk in dit project. Maar elke rader in dit project is onmisbaar.  Bedankt aan iedereen die dit project helpt te verwezenlijken”.

Dirk Van Mechelen: “Putte wordt met dit mooie project van de familie Van Oncen de volgende twee jaar hertekend. Op deze weide op de hoek van de Klinkaardstraat graasden vele jaren koeien, en stond er soms ook wel eens een circus of kermisattracties ter gelegenheid van Putse Kermis.  Deze grond werd destijds niet ingekleurd als bouwgrond, maar als woonuitbreidingsgebied, omdat deze zone was voorbehouden als vertrekplaats voor de brug over de Antitankgracht, wanneer deze zou worden omgevormd en verbreed tot het Duwvaartkanaal”

Gelukkig is het nooit zover gekomen, in december 2002 schrapte Van Mechelen, als toenmalige minister van Ruimtelijke Ordening, deze reserveringszone op het gewestplan vanaf het Albertkanaal tot de Antwerpse haven zodat dit kanaal nooit meer kon uitgevoerd worden en de gronden in Putte terug vrijkwamen voor bebouwing.

Verschillende projecten werden het voorbije decennium door architect Stijn Mertens uitgetekend. Uiteindelijk kwam het tot een moeizaam akkoord met de eigenaars toen de familie Van Oncen er zijn schouders mee onderzette.

Tom en Kim Van Oncen met architecten Stijn en Fons Mertens

Het volledige project zal bestaan uit twee nieuwbouwprojecten. Deze beide projecten worden ontwikkeld door B&R Construct in samenwerking met Immo K&T-Van Oncen. Beide delen werden ontworpen door mertens-architecten.

©mertens-architecten

Op het hoekperceel komt de nieuwe Delhaize (1500m²) met een bovengrondse parking voor 85 wagens en 37 appartementen (met ondergrondse parking). Boven de Delhaize komen 15 appartementen en langsheen de Klinkaardstraat 22.

Daarnaast worden er nog 4 grondgebonden woningen voorzien: 3 aan de Eggenlaan en 1 aan de Klinkaardstraat.  Op de hoek komt er een groen publiek plein. Er wordt vanuit de Ertbrandstraat een volwaardige publieke wandel- en fietsverbinding gerealiseerd naar wijk Eggenlaan. Tevens zal de bestaande hondenweide vernieuwd en vergroot worden.

De huidige Delhaize-site maakt plaats voor sociale woningen

De huidige Delhaize-site wordt nadien gesloopt en maakt plaats voor sociale woningen: 10 woningen met tuin langsheen de Lepelstraat en 22 appartementen langs de kant van de Ertbrandstraat, voorzien van een ondergrondse parking.

Derde generatie

Tom en Kim met hun ouders Karin Van Nunland en Xavier Van Oncen

Kim en haar broer Tom vormen de derde generatie van de ondernemende familie Van Oncen. Begin jaren vijftig van vorige eeuw was Jef Van Oncen, de grootvader van Kim en Tom, een bakker op de hoek van de Driehoekstraat en de Lepelstraat. Op vraag van dorpsgenoten begon hij met eieren en boter en zo breidde hij langzaam uit tot de winkel te klein werd. Toen Jef Van Oncen en zijn echtgenote Clemence Leyten de kans kregen om in de Ertbrandstraat een pand te kopen, aarzelden ze niet. Meteen werd daar de basis gelegd voor wat uitgroeide tot de eerste en enige supermarkt in Putte. De supermarkt bleef groeien en toen Xavier Van Oncen en Karin Van Nunland, de ouders van Kim en Tom, het roer overnamen, ging de zaak verder onder de naam Alvo Van Oncen.  In 2000 werd het Delhaize. De digitalisering deed zijn intrede en de volgende generatie, Kim en Tom, namen de zaak over.

De familie Van Oncen is één van de zelfstandige overnemers van een Delhaizewinkel. Naast de zaak in Putte, neemt ze ook Delhaize in Mariaburg over. In Essen gaan Kim en Tom Van Oncen ook een Delhaize openen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *