Eerste getrouwd lesbisch koppel Marion en Christel nog steeds heel gelukkig


“We hopen samen ook onze 25ste huwelijksverjaardag te kunnen vieren”
Woensdag 6 juni was het feest bij Marion Huibrechts (58) en Christel Verswyvelen (53). Precies 15 jaar geleden gaven ze elkaar het jawoord op het gemeentehuis van Kapellen en werden het allereerste lesbisch huwelijkskoppel in ons land. Vandaag kijken ze tevreden terug op deze gebeurtenis. “Aanvankelijk keken mensen ons na, maar door de jaren heen is er veel veranderd. Schrijf maar op wij hebben nog steeds geen spijt en voelen ons opperbest bij elkaar”.
Na al die jaren is het koppel zo op elkaar afgestemd dat ze haast dezelfde antwoorden geven. “Ons huwelijk kwam niet geheel onverwacht. We wilden eigenlijk in stilte trouwen maar op de dag van ons huwelijk waren we, door allerlei omstandigheden, plots het eerste lesbische huwelijkskoppel. In ons geval hoorde trouwen er gewoon bij. Wij willen samen verder leven en ook oud worden. Op de dag van ons huwelijk waren we trouwens al 16 jaar samen en sloten al op 29 april 2000 een samenlevingscontract af. We zien elkaar graag en wilden dat er een officiële bevestiging op volgde. Als getrouwden hebben we nu dezelfde rechten als andere getrouwde heterokoppels”. Beiden kijken tevreden terug op hun eerste 15 huwelijksjaren. “Het trouwboekje in de kast heeft niet veel veranderd. De belofte in goede en kwade dagen, nemen we letterlijk en genieten nog steeds van elkaars gezelschap en staan altijd klaar om elkaar te helpen”.
Kinderwens
Sinds hun huwelijk is er betreffende wetgeving veel veranderd ondermeer wat het adopteren van kinderen betreft. “Daar zijn we intussen te oud voor. Als de adoptiewet vroeger was gekomen zouden we dat misschien wel ernstig overwogen hebben maar nu genieten we volop van onze neefjes en nichtjes die geregeld op bezoek komen. We zijn nog altijd even gelukkig als toen, ondanks sommige tegenberichten die er geweest zijn, maar dat kwam niet van ons”. Het koppel is tevreden dat er voor holebi-koppels intussen een maatschappelijke aanvaarding is maar heeft wel enkele bedenkingen. “Bij de oudere generatie zijn er minder problemen maar ik hoop dat de jongste generatie zich meer openstelt voor een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. We stellen vast dat de positieve trend bij ouderen zich niet doorzet naar de jonge generatie. Dat kan je vooral afleiden uit de, soms bitsige, commentaren op de sociale media. We willen iedereen aanraden om te durven uitkomen voor zijn geaardheid. Dat moesten wij vroeger ook doen en op dat vlak is er sindsdien niets veranderd. Bovendien kan je gebruik maken van het grote voordeel dat je vandaag open en officieel in onze maatschappij kan leven”. Op de manier waarop Marion en Christel elkaar voortdurend aankijken zou het niemand verwonderen dat zij in Kapellen ook het eerst holebi-huwelijkspaar worden die 25 jaar getrouwd zijn.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *