De bouw van de Tijsmanstunnel met op de achtergrond de Lillobrug
Met de steeds toenemende verkeersstromen in onze dorpen staat een tweede verbinding onder het Kanaaldok hoog op de prioriteitenlijst. De huidige Tijsmanstunnel heeft zijn capaciteit bereikt en vormt daardoor vaak een knelpunt in de vlotte afwikkeling van het internationale en ook lokale verkeer. Een tweede tunnel of brug dringt zich op.
Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, gaf advies- en ingenieursbureaus Tractebel en Arcadis de opdracht een studie uit te voeren rond de realisatie van een tweede Tijsmanstunnel in het havengebied. De huidige Tijsmanstunnel dateert van 1967 en zorgt voor een belangrijke verbinding op bovenlokaal en internationaal niveau. Daarnaast zorgt hij ook voor de ontsluiting van de lokale bedrijventerreinen en nabijgelegen woongebieden. Om die dubbele functie te vervullen is de huidige capaciteit van 2 keer 2 rijstroken onvoldoende. De vele weefbewegingen en verschillen in snelheid zorgen bovendien voor onveilige situaties. Een grondige renovatie van de tunnel dringt zich bovendien op zodat de tunnel opnieuw voldoet aan de voorschriften van de tunnelveiligheid. Maar voor de tunnel gerenoveerd kan worden dient er eerst een tweede verbinding te komen. Alleen zo kan de verbinding tussen de beide oevers van het Kanaaldok gegarandeerd blijven. Door de vele verschillende doelstellingen is de studie bijzonder complex. Ze bevat uitdagingen op het vlak van mobiliteit, leefbaarheid en verkeersveiligheid.
Tractebel en Arcadis hebben voor deze opdracht de tijdelijke vereniging ElisAnt opgericht. Hun aanpak garandeert Lantis de kwaliteit en de multidisciplinaire ondersteuning die nodig zijn voor projecten van deze grootte. Verschillende scenario’s werden al onderzocht en daar blijven er nu nog twee van over: een tweede Tijsmanstunnel (met 3 rijvakken en een fietspadvoorziening) of een lage beweegbare brug. Beide zouden komen tussen de huidige Tijsmanstunnel en de Lillobrug. Tegen december wordt er een keuze gemaakt en in januari 2021 zou men dan kunnen starten met het ontwerpen.
Meer over het project en de gevolgen voor onze regio kan je lezen in ons magazine van 4 september.
foto: Jos Van Aerde