Duurzame M-loods in PITO Stabroek feestelijk geopend

STABROEK – Op 5  september 2022 startte in PITO Stabroek de bouw van de M-loods, een nieuw water- en energiezuinig schoolgebouw voor de land- en tuinbouwrichtingen. Op 19 januari 2024 werd het imposante gebouw plechtig geopend. Met een symbolische tractorrit doorheen een feestelijk lint luidde gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, een nieuw tijdperk in voor PITO Stabroek waarin een geïntegreerde aanpak van land- en tuinbouw, STEM, praktijk en theorie voorop staat.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen hield een toespraak

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “De nieuwe M-loods, een investering van 3.700.000 euro door de provincie Antwerpen, is een schoolvoorbeeld van duurzame infrastructuur. Het gebouw combineert praktijkruimtes, moderne klaslokalen, een opslagruimte voor landbouwmachines en biedt plaats aan 154 leerlingen. Dat maakt het een ideale omgeving voor jongeren die zich voorbereiden op een toekomst in de agrarische sector.”

Het nieuwe gebouw kadert in het masterplan van de site en sluit bovendien aan bij de ambitie van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen om het opleidingsaanbod nog beter af te stemmen op de noden van de brede agrarische sector. Zo werd twee jaar geleden al de nieuwe richting ‘Paardenhouderij duaal’ opgestart. Ook de investering in een virtuele simulator past in de ambitie van de school om dé referentie te blijven voor land- en tuinbouwonderwijs in de regio.

© Provincie Antwerpen

 Nood aan praktijkruimte
De nood aan extra praktijkruimte was groot. De vorige loods was te klein voor de opslag van al het logistieke materieel zoals landbouwmachines, die niet alleen groter worden maar ook evolueren naar hoogtechnologische en innovatieve werktuigen. Om die te kunnen bedienen, zoeken landbouw- en tuinbedrijven voortdurend gekwalificeerd personeel. Die zoektocht verloopt echter moeizaam. Gedeputeerde Luk Lemmens: “De nieuwe opslagruimte in de M-loods biedt ook hiervoor kansen. Fabrikanten kunnen voortaan op een veilige manier demomachines ter beschikking stellen. Dat zorgt voor een win-winsituatie omdat PITO Stabroek zo de modernste landbouwmachines kan gebruiken voor het opleiden van gekwalificeerd personeel voor de mechanisatiesector.”

De extra ruimte biedt ook heel wat mogelijkheden om schoolprojecten over een langere tijd te laten lopen of om leerlingen van andere richtingen kennis te laten opdoen rond hydraulica en pneumatica. Ook andere actoren uit de sector zullen er gebruik van kunnen maken; denk aan vervolmakingscursussen voor landbouwprofessionals. “Met de M-loods bevestigen we onze ambitie om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Dit project staat symbool voor onze inzet voor duurzaamheid en innovatie, essentiële pijlers in het onderwijs van vandaag en morgen.”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.


Impuls voor tuinbouwonderwijs in de regio
Land- en tuinbouwers staan niet alleen in de frontlinie van de klimaatcrisis, maar maken ook deel uit van de oplossing. Met de M-loods geeft PITO Stabroek het land- en tuinbouwonderwijs in de regio een nieuwe impuls. De school zet namelijk vanaf de eerste graad in op STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) en bereidt leerlingen voor op zowel de arbeidsmarkt als verdere studies.

V.l.n.r.: Architect Bart Verheyen (Stramien), gedeputeerde Luk Lemmens, directeur Daniëlle Segers, pedagogisch directeur Raf Van Bergen, technisch directeur Rafaël Van Gogh en pedagogisch directeur Steve Fryns

Directeur Daniëlle Segers bevestigt het succes van deze aanpak: “We bieden een modern en praktijkgericht onderwijsaanbod dat aansluit bij de noden van de arbeidsmarkt. Dat is ook terug te zien in het toenemende aantal leerlingen in onze agrarische opleidingen waaronder steeds meer meisjes. Onze leerlingen zijn zich ervan bewust dat de landbouwsector een interessante en uitdagende sector is met veel toekomstperspectief. Ik ben trots op de sterke rolmodellen, zowel mannen als vrouwen, die binnen onze school elke dag het beste van zichzelf geven. Zij zijn een inspiratie voor onze leerlingen en helpen hen om hun dromen te realiseren. De uitbreiding van de praktijkruimte voor de agrarische opleidingen is een investering in hun toekomst.”    

Architect Bart Verheyen (Stramien): “Toen ons bureau de opdracht kreeg om dit project uit te werken, stelden wij ons de vraag: hoe hieraan te beginnen en op welke manier kunnen wij het verschil maken. We gingen voor duurzaam en onderhoudsvriendelijk. De loods is 1500 m2 groot, op het dak liggen zonnepanelen en de gevels zijn opgebouwd uit 200 geprefabriceerde houtpanelen die kunnen gedemonteerd worden. De loods is bijna energie neutraal. Of wij geslaagd zijn zal de toekomst uitwijzen. Onze laatste bedenking was waarvoor de letter M van M-loods staat. De M zou je kunnen interpreteren als machines, die in de loods komen te staan, maar wij vinden dat de M ook voor magnifiek staat”.

Het gebouw is innovatief, duurzaam en afgestemd op noden van zowel leerlingen als arbeidsmarkt © Provincie Antwerpen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder