V.l.n.r. Maxime Gijssels (PITO), Jan Van Santvliet, (technisch adviseur PITO), Alphons Bruurs (voorzitter provinciale duivenbond Antwerpen), Pascal Bodengien (nationaal voorzitter KBDB), gedeputeerde Luk Lemmens, Daniëlle Segers, (directeur PITO), Raf Van bergen (PITO), Steve Fryns (PITO), Raf Van Gogh (PITO) – Copyright: provincie Antwerpen
STABROEK – De Koninklijke Belgische Duivenbond heeft een duiventil aan PITO Stabroek geschonken. Leerlingen Dierenzorg krijgen de taak om de duiven te verzorgen, te ringen en het duivenkot schoon te houden. Daarnaast neemt de school ook deel aan wedstrijden om zo de duivensport weer populair te maken bij de jeugd.
In 2020 begon PITO met het uitwerken van een idee om meer aandacht te besteden aan de duivensport of duivenmelkerij. Dat idee raakte bekend bij de Koninklijke Belgische Duivenbond en al snel volgde een samenwerking met de provinciale landbouwschool. De Duivenbond schonk een duiventil aan de school, om samen de duivensport weer populair te maken bij de jeugd.
De nieuwe duiventil
Het beheer van de duiven en de duiventil komt onder de schouders terecht van de richting Dierenzorg. “Vanaf het derde jaar starten we met een basisverzorging. De leerlingen zullen de duiven verzorgen, ringen, juist vasthouden en de hokken schoonmaken”, zegt technisch adviseur van de opleiding Dierenzorg in PITO, Jan Van Santvliet.
Wedstrijden
In het vijfde jaar gaan de leerlingen zich verdiepen in de duivensport. “Ze gaan de duiven oplappen. Dat wil zeggen dat ze de duiven dus naar een locatie gaan brengen en dat de duiven dan moeten terugvliegen. Daarnaast zullen de leerlingen deelnemen aan wedstrijden, gegevens van de duiven opvolgen aan de hand van gps-trackers en duiven koppelen aan elkaar om goede vliegduiven te kweken.” De duiven van PITO Stabroek behaalde dit jaar al top-40 plaatsen in wedstrijden waar meer dan 1000 duiven aan deelnamen.
In tien jaar tijd is het aantal duivenmelkers gedaald van 100.000 naar 16.000 melkers. Met het nieuwe onderdeel in de opleiding Dierenzorg wil PITO en de Duivenbond dat aantal terug opkrikken. “We krijgen veel hulp van duivenmelkers uit de buurt. Hun passie en enthousiasme kan volgens mij wel overslaan op sommige leerlingen. Daarnaast is er ook nog het competitieve aan de duivensport dat het interesse van onze leerlingen kan aanwakkeren.”
Boost voor duivensport
Ook Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde van Onderwijs voor provincie Antwerpen, hoopt dat dit voor een boost zorgt bij de duivensport. “De samenwerking met de nationale en lokale duivenbonden en de helpende handen van heel wat vrijwilligers zorgen ervoor dat de school haar steentje kan bijdragen bij het bewaren van lokale waarden en tradities. En wie weet kunnen wij een bijdrage leveren aan de duivenmelkerij door de jeugd deze sport te laten ontdekken.”
Lemmens hoopt niet alleen op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak dat de jeugd opnieuw verliefd wordt op de duivensport. “Ik ben de kleinzoon van een duivenmelker en ben opgegroeid met de duivensport. Het is een activiteit voor zowel jong als oud. Ik ben er zeker van dat deze duiventil heel wat jongeren warm zal maken voor de sport.”
Joppe De Hert