Drie landen spelen Schelde als troefkaart uit

Frankrijk, België en Nederland gaan samenwerken om de Schelde te promoten en van volgend jaarf een ‘Scheldejaar’ te maken.
Zij zullen de bewoners van het stroomgebied sensibiliseren voor de rijkdommen van de rivier op cultureel, geografisch en recreatief vlak. De economische- en scheepvaartbelangen worden uiteraard niet vergeten.
Een en ander werd dinsdag beklemtoond op het Antwerpse stadhuis waar havenschepen Marc Van Peel en schepen voor Cultuur Heylen het project ‘Schelde/Escaut 2013’ voorstelden. Zij deden dat onder grote belangstelling van o.m. de Franse ambassade, de Nederlandse consul-generaal, de vicerector van de Universiteit Antwerpen en afgevaardigden van verenigingen en diensten die met de Schelde te maken hebben.
‘Vanuit het Noord-Franse dorpje Gouy, meandert de stroom 360 kilometer langs meer dan 120 dorpjes en gemeenten in Frankrijk, Wallonië, Vlaanderen en Nederland’, stipte Van Peel aan, terwijl beelden van de stroom voorbijgleden op groot scherm. De idee om dit alles beter bekend te maken van de bron in Gouy tot de monding in Vlissingen, groeide uit een ontmoeting in 2009 van Marc Van Peel en de Franse ambassadeur. En ook na de verwerving door het Havenbedrijf van de Scheldebron, nu drie jaar geleden.
Het jaar 2013 wordt het Scheldejaar met onder meer de lancering van een elektronische kaart van de stroom in maart volgend jaar. Zij verstrekt alle toeristische info. Er wordt ook gedacht aan het maken van films, videos en andere publicaties waarvoor prijzen worden uitgeloofd.
Symposium en Scheldeweek
Professor Meire, hoofd faculteit Biologie van de UA zal het voortouw nemen voor de wetenschappelijke samenwerking tussen verschillende universiteiten. In het verlengde daarvan vindt in oktober 2013 een symposium plaats. Verschillende steden zoals Cambrai (Kamerijk), Valenciennes, Rijsel, Doornik, Kortrijk, Gent, Antwerpen, Vlissingen, Middelburg en instellingen uit het Scheldegebied, nemen initiatieven, die passen in het Internationaal Jaar van het Waterbeleid in 2013, uitgeroepen door de Uno en de Unesco. Ook komt er een Internationale Scheldeweek, en feestelijkheden rond Schelde 150 jaar tolvrij. Ongetwijfeld zullen Lillo Fort en het Havencentrum Lillo hier ook een rol spelen. (sdl)
Havenschepen Marc Van Peel begroet enkele gasten bij de voorstelling van het project


Vertegenwoordigers van de verschillende landen voor de schouw met de god Scaldis in het Antwerpse stadhuis

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *