Dorpshuis wordt kloppend hart van Nieuwmoer

dorpshuis nieuwmoer

dorpshuis nieuwmoer
Nieuwmoer – Vlak naast basisschool Maatjes opende zopas het fonkelnieuwe Dorpshuis zijn deuren. Het initiatief van de gemeente wordt gedragen door vrijwilligers. Onder het moto ‘door en voor alle buurtbewoners’ willen vrijwilligers er het kloppend hart van Nieuwmoer van maken.
De groep vrijwilligers die het project wil uitbouwen, ontvangt ons in het fonkelnieuwe Dorpshuis. “Op de plaats van het oude klooster van de zusters Heilig Hart van Maria van Berlaar staat nu het Dorpshuis. Midden in het centrum. Sommige vrijwilligers moeten gewoon de straat oversteken om in het Dorpshuis binnen te stappen”, laat vrijwilliger Guy ons alvast weten. Burgemeester Lukas Jacobs en schepen van Openbare Werken en Patrimonium Jan Oerlemans zijn ook van de partij.
“De gemeente besloot om het oude gebouw niet te restaureren, maar af te breken en te vervangen door een modern gebouw. Anderhalf jaar geleden startte de werken en nu zaterdag wordt het Dorpshuis officieel geopend. Het is de eerste keer in de gemeente dat we werken met dit soort concept. Het initiatief wordt helemaal gedragen door een groep vrijwilligers. In het begin krijgt de groep uiteraard nog steun van uit het gemeentehuis, maar de invulling van de activiteiten, het openhouden van het Dorpshuis en de dagelijkse werking doen de vrijwilligers. Een investering van 700.000 euro is niet niks, maar het is hier wel besteed geld”, benadrukt burgemeester Jacobs.
“Het is belangrijk dat ons Dorpshuis toegankelijk is voor iedereen. Jong en oud moet zich hier thuis voelen en er mag eigenlijk geen drempel bestaan om hier binnen te komen. ‘Door en voor de buurtbewoners’ is ons moto”, klinkt het bij Lucienne, Myriam en Paula. De andere vrijwilligers knikken bevestigend.
In de grote ontmoetingszaal staat de toog al uitnodigend te wachten. De biljarttafel moet nog komen en een initiatiecursus biljarten staat al vast op het programma. “Heel veel mensen in de buurt zijn actief bezig met iets. De enen verzamelen, anderen zijn artistiek bezig of met filmen of fotograferen. Deze ontmoetingsplek is voor hen. Hier ontmoeten mensen elkaar”, benadrukt Guy.
Op de eerste verdieping vindt de jeugdbibliotheek een onderkomen en staan er voor jong en oud computers ter beschikking. “Het is een denkpiste om een stukje van het gemeentehuis hier te importeren. Welke gemeentelijke dienstverlening naar het Dorpshuis komt, weten we nog niet. Dat wijst de toekomst uit”, aldus nog burgemeester Jacobs. Schepen Jan Oerlemans laat dan weer weten, dat het Dorpshuis niet in concurrentie gaat met de plaatselijke horeca.
Zaterdag 28 oktober van 15u tot 18u kan iedereen kennis komen maken met het Dorpshuis. In de aanvangsfase opent het Dorpshuis zijn deuren op woensdag van 14u tot 17u, donderdag van 18u tot 22u en vrijdag van 13u tot 17u. Buiten die vaste openingsuren is het ook mogelijk om mits afspraak gebruik te maken van het vergaderlokaal. Info :e” www.kalmthout.be
Jeroen, Guy, Christiane, Myriam, Miranda, Lucienne, Jo, Jan, Sigrid, Paula, Adrienne, Jan en Lillianne vormen de vrijwilligersgroep die het Dorpshuis doet leven. (evdw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *