Doel: wolkenfabriek of dreigend monster?

De Polderdorpen Berendrecht, Zandvliet en Stabroek liggen op gemiddeld slechts 4  km van Doel. Veel dichterbij dan heel wat dorpen in het Waasland. De meeste inwoners hebben er geen erg in omdat het kanaaldok, de chemische industrie en de Schelde tussen de bewoning en de kerncentrale liggen. Heel wat dagen zie je de ‘wolkenfabriek’ (zoals kinderen de stomende koeltorens van Doel noemen) haar dampen naar de hemel sturen. Dat (soms spectaculaire) schouwspel is het enige teken van de aanwezigheid van de kerncentrale. Die de jongste weken met meer wantrouwen dan voordien wordt bekeken. Omwille van ‘Japan’ en omwille van de campagne voor de vernieuwing van jodiumtabletten.
Zowat twaalf jaar geleden werden die al eens gratis ter beschikking gesteld van de Polderbewoners. Sommigen zijn ze vergeten. Ze weten ze niet meer liggen. Anderen bewaren ze zorgvuldig in hun nachtkastje of in een huisapotheek. En wat doen de bedrijven als BASF, Evonik/Degussa, Lanxess met de tabletten?
Polderbewoners mogelijk als ratten in een val
Bij een ernstig ongeval in de kerncentrale van Doel gaat automatisch het nationaal rampenplan in werking. De coördinatie gebeurt door het ministerie van Binnenlandse Zaken dat dan ook samenwerkt met de Nederlandse overheid. Welke vluchtwegen Polderbewoners moeten gebruiken is, en blijft onduidelijk. De kans is groot dat Polderbewoners zelfs als ratten in de val zitten.

Dan nog een andere zaak: waar hier steeds wordt gehamerd op binnen blijven bij een kernramp, leren we dat in Japan onmiddellijk het bevel werd gegeven het terrein te ontvluchten binnen een straal van 20 en later 30 km rond de getroffen kerncentrale. Wat zou u doen. Beantwoord onze pollvraag.

In ons magazine nr. 7 van 1 april kan u een uitgebreid artikel over wie er voorbereid is op een kernongeval met  reacties van ingezetenen van onze streek en van de chemiebedrijven.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *