Lillo en Hoevenen klaar voor gansrijdersspel


Nu, zondag 3 april wordt in Hoevenen  en Lillo de gans gereden.
Wanneer de strijd is gestreden kunnen de laatste twee koningen, zich klaarmaken voor het keizerrijden op zondag 10 april in Zandvliet.

Hoevenen
In Hoevenen nemen  35 ruiters het tegen elkaar op.  Reeds om 7.30 uur worden aan de hoeve Brouwers de paarden gelost. Om 9 uur komt het voetvolk bijeen aan het Schuttershof en 20 minuten later arriveren ook de ruiters op hun paarden. Vandaar vertrekt om een paar aangesloten cafés te bezoeken. ’s Middags is iedereen present aan de Krekelberg voor het uithalen van koning 2010 ‘Sven Van Bouwel’ op het erf van de hoeve Van Bouwel. Zoals de traditie wil zal dit gepaard gaan met een ontvangst waarbij eten en drank zeker niet ontbreken. Daarna blijft er nog tijd om een bezoek te brengen aan de taverne van Vliegclub Hoevenen en café “Den Oude Barreel” aan de Ettenhoven.
Omstreeks 14.30 uur vertrekt de kleurrijke stoet om via de Kerkstraat het Frans Oomsplein te bereiken waar het folkloristisch schouwspel kan beginnen. Voorop twee ruiters met klaroen en vlag, dan volgt de wagen met de muzikanten, Koning en ruiters en om af te sluiten de koets met verpleegsters en doktoor. De strijd om de ganzenkop begint rond 15 uur en het einde is voorzien omstreeks 18 uur.
Opmerkelijk feit

Er zijn dit jaar geen nieuwe ruiters en ook geen jubilerende ruiters maar toch valt er een vrij opmerkelijk feit te noteren. Frank Nys en zijn twee zonen rijden mee, dat was al eerder zo, maar dit jaar rijden ze vlak achter mekaar. Dat is nu toch wel uiterst toevallig want de volgorde van de ruiters gebeurt bij trekking. Stef Nys was trouwens in 2009 koning bij de Hoevense Gans.Van zodra de nieuwe koning gekend is volgt het Koningsbal in de achterzaal van het Schuttershof.                                                                               L.V.R.


Lillo

De Ware Gans Lillo richt traditioneel het koningsrijden in op de zondag van Halfvasten. Dat is nu zondag 3 april. De bijeenkomst vindt plaats in het kruitmagazijn  om 12 u 15. Daar vindt een receptie plaats voor leden en genodigden van 12 u 30 tot 13 u 30. Koning Dennis Aendekerk die vorig jaar de kop trok wordt er uitgehaald. Enkele geestige toespraken zullen worden gesmaakt. Normaal treden op Kris Dockx alias de Lillose burgemeester en de blaaskapel van dienst.
Het eigenlijke spel begint om 15 uur op het Kazerneplein waar de pastoor vooraf de paarden zegent. Er zullen 28 ruiters deelnemen aan het spel dat naar verwacht wordt rond 18 uur besloten wordt met de kroning van de nieuwe koning. Op zondag 10 april gaat de Ware Gans met haar koningen, voetvolk en wagens naar het keizerrijden in Zandvliet. Er wordt verzamelen geblazen om 12 u 45 in het Vredehof. Allen worden verwacht in kiel en klederdracht.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *