Doel 2020 tevreden met tijdelijke oplossing voor molen in Doel

bezoekerscentrum voor het Grenspark Groot-Saeftinghe wordt er in onder gebracht.

HAVEN – De brasserie van de molen van Doel staat sedert begin dit jaar leeg maar krijgt nu toch een tijdelijke invulling. Dat stemt bewoners en actiecomité tevreden.

Eind 2022 werd de uitbating van de brasserie van de molen in Doel stopgezet omwille van de plannen van het gemeentebestuur van Beveren om de brasserie af te breken en een nieuwbouw in de plaats te zetten. Die plannen – een gloednieuw gebouw dat boven de molen zou uitsteken – werden door de diensten van erfgoed afgewezen. Ook de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder (EGD&P) en de vzw Molenzorg verzetten zich ertegen. De gemeente ging toch met de plannen door waarna het Departement Omgeving en de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder in beroep gingen. Naar verwachting werden de plannen van de gemeente geschorst door de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Ondertussen had – met het oog op de afbraak die niet mocht doorgaan – de succesvolle brasserie wel al de deuren moeten sluiten. Onnodig en voorbarig dus.

Dat het pand begin dit jaar leeg kwam te staan creëerde bij de bewoners tevens de vrees dat het een nieuwe kankerplek zou worden in het dorp of een attractiepool voor vandalen. In die zin pleitte de onafhankelijk lijst Beveren 2020 er in de gemeenteraad voor om het pand zo snel als mogelijk een tijdelijke invulling te geven.  

Zopas werd bekend dat het gebouw effectief in gebruik zal genomen worden en dat het bezoekerscentrum voor het Grenspark Groot-Saeftinghe er in wordt onder gebracht. Dat is een zinvolle keuze. Het pand wordt daarmee niet alleen nuttig gebruikt, het nieuwe infocentrum zit gelijk ook op een ideale locatie. Doel wordt namelijk elk weekeinde druk bezocht door vele toeristen en geïnteresseerden.

Doel 2020 hoopt dat met de tussentijdse oplossing de nodige tijd wordt vrijgemaakt om aan een definitieve oplossing te werken omtrent de renovatie van de brasserie. Als de gemeente Beveren daarbij rekening houdt met de adviezen van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan dat snel gaan. Dan kunnen de vele klanten van de molen ook weer snel naar hun vertrouwde plek op de dijk in Doel terugkeren.

Doel 2020

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *