Deelwagens en laadpalen in Polderdistrict

De eerste publieke laadpaal in het district werd in 2018 geplaatst aan het districtshuis te Berendrecht
© mmpress

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – Tijdens de districtsraadszitting van 25 april vroeg raadslid Marc Maes aan bevoegd districtsschepen Sandra Suykerbuyk naar een stand van zaken over deelmobiliteit en het plaatsen van laadpalen voor e-wagens in het district.

“Het is intussen voor iedereen duidelijk dat autodelen en andere vormen van gedeelde mobiliteit een positieve impact hebben op de modal shift, ruimtegebruik en CO2-uitstoot: minder auto’s op de wegen, enkel betalen voor effectief gebruik… Deelnemen aan autodelen is voor velen een mogelijkheid om hun mobiliteit uit te breiden,” begon raadslid Maes zijn vraag. “In ons district kunnen deelwagens een oplossing bieden voor de beperkingen van het openbaar vervoer, ze zijn ook een oplossing voor het bezit en aankoop van nieuwe privé-wagens en zorgen zo voor een vermindering van de parkeerdruk. Bijkomend kan een aanbod aan deelwagens een oplossing zijn voor noodzakelijke verplaatsingen, denken we maar aan klinieken, bankfilialen of recyclageparken.”
In haar antwoord verwees schepen Suykerbuyk naar het feit dat het al dan niet ter beschikking stellen van deelauto’s beslist wordt door privé-initiatiefnemers zoals Cambio, Green Mobility en Poppy. “Maar die hebben laten weten geen interesse te hebben wegens de afstand vanuit Antwerpen,” liet de schepen weten. “Dat is nu net wat we hier niet willen horen, we zijn een deel van Antwerpen en ik wil dan ook aandringen om ook in deze kwestie het principe “stadsbreed” te hanteren,” repliceerde Maes. “Ik vraag dan ook dat vanuit uw bevoegdheid stappen worden gezet om dit te realiseren.”

Laadpalen voor e-wagens
“In 2018 werd in ons district, op de parking van het districtshuis, de eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens geplaatst. De Stad Antwerpen werkt volgens het principe “paal volgt wagen” – oplaadpunten worden geplaatst waar er vraag is. In Antwerpen zijn er nu ruim 400 oplaadpunten, verdeeld over openbaar domein, (buurt-)parkings en de P&R parkings. Recent werden in het district Ekeren nog drie nieuwe laadpalen van Total Energies geplaatst,” legt raadslid Maes uit, die bij schepen Suykerbuyk informeerde naar de vraag om laadpalen in het district.


“Het initiatief om een laadpaal aan te vragen dient inderdaad uit te gaan van de inwoner,” zegde Suykerbuyk. “ Op dit ogenblik zijn er 5 aanvragen in Berendrecht en Zandvliet lopende. Wat de publieke laadpalen, zoals aan het districtshuis betreft, wordt dit bekeken met de stedelijke dienst mobiliteit. Zelf was ik ook vragende partij om een publieke laadpaal te voorzien in Lillo, we volgen dit van nabij op.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder