Deelfietsen in het polderdistrict: een stand van zaken

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – Een half jaar geleden werden de deelfietsen van Donkey Republic geïntroduceerd in het district Berendrecht/Zandvliet/Lillo.

Op tien plaatsen (waarvan één in Lillo) kan men terecht voor het huren van een elektrische of gewone deelfiets. Gemiddeld zijn dagelijks zo’n 35 e-bikes en een tiental gewone fietsen beschikbaar.

Tijdens de districtsraadszitting van 30 mei peilde raadslid Marc Maes(N-VA) naar een stand van zaken over de deelfietsen. “Zijn er al gegevens bekend zijn over het gebruik van de deelfietsen (gewone en e-bikes) in het district de afgelopen zes maanden,” begon het raadslid zijn vraag aan districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA). “Is er ook informatie over de afgelegde trajectkilometers? En hoe verhoudt zich het gebruik van deelfietsen in ons district met omliggende gemeenten?”

“In de cijfers merken we dat in gemeenten, dichter bij de stad, een snellere uitrol en groei gebeurde dan in meer landelijk gelegen dorpen, zoals ons district,” legde Carl Geeraerts uit. “Maar de cijfers evolueren positief. In december 2022 zijn we in ons district gestart met 10 uitleenbeurten (waarvan 3 elektrisch), om de voorbije maanden te groeien tot het aantal van 87 in mei 2023 (waarvan 84 elektrisch).”

Ook over de afgelegde kilometers is cijfermateriaal beschikbaar. “Bijna de helft van de ritten wordt gebruikt voor een afstand van méér dan 5 km. Voor heel beperkte afstanden worden de fietsen minder gebruikt,” voegt Carl Geeraerts toe “En met 85 uitleenbeurten zit ons district verhoudingsgewijs op schema met onze buurgemeente Stabroek”.

Marc Maes informeerde tegelijk ook naar de uitrol van deelauto’s in het district. “Wat het netwerk van de deelauto’s betreft, daar is mogelijks binnenkort meer nieuws over,” besloot de districtsburgemeester.

 Foto (c) mmpress

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *