De wondere wereld van kunstschilder Marten Melsen

Jan Melsen, kleinzoon van kunstschilder Marten, geeft uitleg in het atelier van zijn grootvader

STABROEK – Zondag 10 september was het Open Monumentendag. Het huis, een kunstenatelier van Marten Melsen, aan het Hoogeind in Stabroek werd die dag opengesteld voor het publiek. Een uniek moment om het leven van de kunstschilder Marten Melsen te ontdekken.

De heemkundige gidsen, Eric Adriaenssens, Philippe Beaujean, François Elseviers, Pia De Winter en Jan Melsen (kleinzoon van de Marten)  namen de aanwezigen mee doorheen het huis en het atelier waar alles nog ademde naar het leven van Marten Melsen.

Heemkundige Philippe Beaujean, in de keuken van Marten Melsen

Het is dan ook telkens een unieke belevenis om zich te verplaatsen in de leefwereld van de kunstschilder.

Verzamelen in de tuin van het huis van de Marten Melsen, voor een rondleiding doorheen de kunstenaarswoning

De lijst van met Melsen bekende of bevriende grote geesten van het artistieke en intellectuele leven van zijn tijd, is indrukwekkend: Jules Destree, F. Bordewijk, Streuvels, August De Boeck, Paul Gilson, Magritte, Ensor, Joseph Stallaert, Franz Courtens, Jef Van Hoof, Herman De Man (Salomon Hamburger), Permeke, A. Oleffe, L. Thevenet, A. Ost, James L. Graham, Marnix Gijsen, Felix Timmermans, Emmanuel De Bom, Jakob Smits, de broers Sauter, G. Van Tongerloo, Mondriaan, Servaes, ..

In 1907 bezoekt prins Albert Melsen’s tentoonstelling in Brussel, en in 1920 bezoeken niet minder dan vier ministers een andere Melsen expo. Meer dan 60 werken van Melsen bevinden zich in musea en openbare verzamelingen.  Verleden maand werd door  Jan Melsen nog een onbekend werk “De Naakte Jongen” in Parijs teruggevonden.  Jan hoopt het werk zo snel mogelijk te kunnen tentoonstellen.

Elke keer ontdek je iets nieuws in de kunstenaarswoning. Jan toont ons een schilderij, een portret van Marten. “Na een grondige reiniging kon ik de kunstenaar achter het werk ontdekken. Het betreft Delphine Horion.  Het was in de tijd uitzonderlijk dat dames naar de kunstacademie gingen. Als ze er aan begonnen, stopte dikwijls hun bezigheid wanneer ze voor het huishouden moesten zorgen. Het vergde heel wat opzoekingswerk maar uiteindelijk konden wij de kunstenares achterhalen. Veel vind je niet over haar maar het portret is duidelijk het beeld van mijn grootvader” geeft Jan mee. “In de linkerbovenhoek staat “Maître Marten Melsen” vermeld”

Het schilderij van Delphine Horion, met de beeltenis van Marten Melsen

Tijdens de Open Monumentendag waren er ter plaatse publicaties te verkrijgen rond Marten Melsen, de boerenschilder, die door Karel Van de Woestijne “de moderne Breugel” werd genoemd.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *