De sokkel ontbloot

sokkel
Het standbeeld van Leopold II dat sinds 1873 de aanblik van de Markt bepaalt, was het allereerste dat voor die koning in België werd gemaakt, nauwelijks 8 jaar na zijn troonsbestijging.  Het beeld van beeldhouwer Ducaju werd hier geplaatst ter herinnering aan het feit dat de koning in 1869, bij zijn bezoek aan het legerkamp van Brasschaat, in Ekeren afstapte.  Vroeger stond het pal centraal op de markt als een soort vluchtheuvel die het verkeer in de twee richtingen uit elkaar hield.  Bij de heraanleg van de Markt in de jaren zeventig verhuisde het beeld naar een echte vluchtheuvel voor de zijingang van de Sint-Lambertuskerk.
Politici die gesprekken hebben gevoerd met de koning, mogen daarvan niets naar de buitenwereld laten lekken, zij mogen de kroon niet ontbloten.  Blijkbaar mag de sokkel van een koninklijk standbeeld wèl ontbloot worden  want werklieden hebben de arduinen bekleding van die sokkel afgehaald zodat het bakstenen binnenwerk zichtbaar is geworden.  Die ingreep kadert natuurlijk in een restauratieproject.  (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder