DE puntjes op de i inzake plan "Zoutendijk"

Zoutenplan
 
Burgemeester Karl Geeraerts zet de puntjes op de i inzake het plan “Zoutendijk”. Dit plan zorgde voor beroering in de jongste districtsraad. Bleek dat door het nu goedgekeurde Grup havengebied de bufferzone langs de Zoutendijk in Berendrecht-Zandvliet een aantal weiden en gronden zou omgevormd worden tot industriegebied. Daarop ingaande verstuurde de Vlaamse Belastingdienst enorme “aanslagen naar de eigenaars, van wie één zijn ongerustheid kwam uiten op de zitting van de districtsraad.
Burgemeester Geeraerts onderzocht de zaak en kwam tot volgende voorlopige vaststelling:
“Aansluitend bij het persbericht over de aanslagbiljetten die de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) verstuurde, wil ik nog even inhoudelijk terugkomen op de bufferstrook ten westen van Berendrecht. Ten onrechte deed de historie over de aanslagbiljetten het uitschijnen alsof de strook tussen het kanaaldok en de Zoutestraat toch als industrie of logistiek ontwikkeld zou kunnen worden in de toekomst. Waarom ten onrechte? Een uitgangspunt bij het GRUP afbakening zeehavengebied Antwerpen is dat de buffers tussen het havengebied en de woonkernen opgenomen worden in het “gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven” (paars ingekleurd; zie boven), omdat men buffering beschouwt als een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van een havengebied. Daarom is de strook tussen het Kanaaldok en de Zoutestraat nu paars gekleurd, terwijl dat vroeger groen was (Gewestplan). VLABEL heeft zich op dat verschil gebaseerd om aan alle eigenaars in deze bufferstrook een brief te schrijven: hun percelen worden in theorie meer waard omdat ze van een groene naar een paarse bestemming veranderen.
Maar in de praktijk is de situatie genuanceerder, want de bestemming ‘zeehaven- en watergebonden bedrijven’ kan in de bufferstrook niet gerealiseerd worden. In het GRUP is er een overdruk met groene arcering op de bufferstrook aangebracht (zie bijlage voor uitsnede van GRUP). Die groene arcering duidt aan dat het om een buffer gaat. De stedenbouwkundige voorschriften van het GRUP bepalen dat “de buffer moet voldoen aan de voorwaarden van visuele afscherming, geluidsafscherming, landschappelijke inpassing en afstand” . Gelet op het verordenende karakter van de stedenbouwkundige voorschriften is het zeker dat in deze strook geen industriële of logistieke activiteiten mogelijk zijn.”
(SDL)
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *