STABROEK/SCHILDE – Open communicatie, participatie en co-creatie vormen de rode draad doorheen het project ‘De Nieuwe Rand’. Om zo veel mogelijk mensen te betrekken organiseert het projectteam werkateliers. Op 28 februari en 8 maart vinden werkateliers plaats in Stabroek en Schilde. Tijdens deze werkateliers worden thema’s zoals regenwater en grondwater, biodiversiteit, landbouw, erfgoed, open ruimte, enz. gezamenlijk bekeken voor een aantal specifieke deelgebieden die deel uitmaken van de klimaatgordel.
Eén van de opdrachten van ‘De Nieuwe Rand’ is de opmaak van een toekomstbeeld of visie. Dat zal het kader vormen voor het opstarten van concrete projecten die helpen om de geformuleerde ambities op vlak van leefkwaliteit, klimaatvriendelijkheid en duurzame mobiliteit te realiseren. Omdat het onderzoeksgebied heel groot is, werd beslist om dat toekomstbeeld in twee delen op te splitsen. In het gebied in en rond de infrastructuurstrook ligt de focus op alle drie de ambities nl. leefkwaliteit, klimaatvriendelijkheid en duurzame mobiliteit. Daarnaast wordt ook een toekomstbeeld voor de klimaatgordel uitgewerkt. Dat is een gebied waar wordt ingezet op het waarmaken van de ambities rond klimaatvriendelijkheid. Hiervoor wordt gekeken naar de ruime regio vanaf de Antwerpse ring tot voorbij het Antitankkanaal.
Ontwerpers en onderzoekers weten veel, maar kennen een plek niet zoals bewoners en lokale organisaties dat doen. Om lokale kennis mee te nemen in het onderzoek naar het best mogelijke scenario voor ‘De Nieuwe Rand’ organiseert het projectteam werkateliers. Dat zijn bijeenkomsten van bewoners en vertegenwoordigers van lokale organisaties die het onderzoek mee willen vormgeven en bijsturen.
Tijdens de werkateliers over de klimaatgordel worden alle onderzoeksthema’s die relevant zijn m.b.t. de klimaatgordel bekeken voor een aantal specifieke deelgebieden. Deze thema’s zijn o.a. regenwater en grondwater, biodiversiteit, landbouw, erfgoed en de (mogelijke) veranderingen in en tussen de grote natuurgebieden. Na een toelichting over de stand van zaken van het onderzoek, wordt aan werktafels in kleine groepjes nagedacht over de aandachtspunten en kansen voor elk van deze thema’s in de verschillende deelgebieden.
In Stabroek ligt de focus van het werkatelier op het gebied van de Polder van Stabroek en de Opstalvallei, Brecht en Wuustwezel en het Fort van Brasschaat en de Kaartse Beek. Denk je graag mee over deze gebieden, schrijf je dan voor 27 februari in via deze link Het werkatelier vindt plaats op 28 februari van 18.45 tot 21.30 uur in de zaal Jos, Kerkstraat 89, 2940 Stabroek.
De conclusies van de werkateliers worden op het einde van de avond telkens gebundeld. Ze vormen mee de onderzoeksvragen voor de intensieve ontwerpweek die het projectteam een week later rond hetzelfde gebied organiseert met een aantal experten. Kort na die ontwerpweek worden de resultaten met de deelnemers van de werkateliers gedeeld via een digitale toelichting.
foto: De Nieuwe Rand