De laatste rustplaats in Heide

laatste-rustplaats
In de sombere novembermaand brengen wij op zondag 6 november om 13 uur een gegidst bezoek aan een bijzondere begraafplaats. De ‘kerkhof’ van Heide is omzoomd door het groen. De paden werden destijds aangeplant met tuja’s of levensbomen.
Tijdens de rondleiding wordt uitgewijd over de ‘geschiedenis van het begraven’. Heel vroeger werd er vooral gecremeerd, later -sinds het christendom- werd er vooral begraven. Nu worden beide gecombineerd. Op vele zerken vinden wij interessante symbolen en verwijzingen naar planten, waarvan sommigen al eeuwen worden gebruikt.
We bezichtigen verschillende graven van bekende ‘Heidenaren’. Het leven en werk van kunstenaars (schrijvers, acteurs, schilders) wordt toegelicht aan de hand van historische feiten en originele foto’s. Ook de beide oorlogen hebben de levens van vele inwoners getekend. Een begraafplaats is eigenlijk een spiegel van het verleden van een gemeente en zo is het niet anders op de begraafplaats van Heide. Zo zien wij het eerste graf van Heide van 1931, de graven van de vele hoteliers van Heide, het graf van een stuntpiloot, van een bekende striptekenaar, van drie personen uit eenzelfde familie die werden vermoord, van burgemeesters, van een zachte anarchist, van oorlogsslachtoffers, van kinderen die stierven onder een V1-bom, van grote industriëlen, enzovoort.
De wandeling gaat door op zondag 6 november om 13.00 uur (rondleiding duurt 1u30 min) op  begraafplaats van Heide-Kalmthout in de Vredelaan. Gids: Hans Geldhof
Deelnameprijs: € 5 – – Verplicht vooraf inschrijven bij de Dienst Toerisme Kalmthout, tel 03 666 61 01 of toerisme@kalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder