De Essense bib gaat digitaal

Succesverhaal ‘Essen leest!’ loopt nog tot zomer 2022

De bibliotheek in Essen was sinds 6 oktober tijdelijk gesloten voor de omschakeling naar het nieuwe softwaresysteem Wise. Tijdens de feestelijke heropening op 23 oktober kregen de leden de bib in een nieuw jasje te zien: met een extra leesruimte én een groter digitaal aanbod. “We zijn blij dat de bib een innovatieve rol vervult, zowel op digitaal vlak als met de unieke invulling van het ‘Essen leest!’-project. Met ‘Essen leest!’ brengen we boeken zo dicht mogelijk bij de leerlingen, via 7 schoolbibliotheken”, vertelt schepen van Cultuur, Helmut Jaspers.

Innovatie stond centraal tijdens de sluiting van de Essense bib. Met de omschakeling naar softwaresysteem Wise stapt de bib mee in het Eengemaakt Bibliotheeksysteem Vlaanderen. Op termijn levert de nieuwe software voordeel op voor de Essense boekenliefhebber. Het wordt gemakkelijker om te reserveren, materialen af te halen en te betalen (online of contactloos).

Digitale sprong vooruit
Met de nieuwe software kunnen bibleden in de toekomst ook toegang krijgen tot meer digitale producten (games, videostreaming, …). Vandaag kan je bij de bib al terecht voor een uitgebreid digitaal gamma. Zo kunnen bibleden meer dan dertig kranten en tijdschriften digitaal lezen via de GoPress Kiosk, met toegang tot een uitgebreid krantenarchief. Ook scholen en verenigingen kunnen gratis intekenen op dit aanbod via de bibliotheek. De bib investeert steeds meer in e-boeken om nieuwe doelgroepen aan te spreken en de collectie zo dicht mogelijk bij de leden te brengen, ook in coronatijden.

Ruimtelijke upgrade
Bovendien werd de bib zelf onder handen genomen tijdens de tijdelijke sluiting. Bibliothecaris Eddy Van Laerhoven vertelt: “We installeren een nieuwe, rustige zithoek in het midden van de bib en richten de zolder in als studieruimte. Er komt ook nieuw presentatiemateriaal om de meer dan 6.000 nieuwe boeken, puzzels, dvd’s per jaar goed te presenteren.” De leeszaal bij de inkom van de bib blijft een lokaal ontmoetingscentrum waar mensen (lees)ervaringen kunnen opdoen en delen met elkaar.


‘Essen leest!’ zorgt voor 20% meer boeken en 50% meer bibleden

Met het ‘Essen leest!’-project willen de gemeente Essen en de bib, zes Essense basisscholen, het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO) en Iedereen Leest vzw het lezen bij kinderen bevorderen. Het project loopt sinds september 2020 en is een groot succes. Het project loopt nog tot augustus 2022.

Helmut Jaspers, schepen voor cultuur, vertelt: “Het unieke aan het Essense project is dat alle Essense basisscholen meewerken, wat betekent dat we zeven schoolbibliotheken hebben kunnen installeren. Die zijn bovendien allemaal voorzien van een eigen zelfuitleenbalie. Voor elke leerling hebben we minstens vijf boeken in de schoolbib. We kopen daarvoor nieuwe boeken aan en integreren de boeken die de scholen al hadden in de officiële collectie. Dat zorgt voor een toename van de collectie met 20%.”

Alle leerlingen krijgen ook een volwaardige bibkaart waarmee ze in hun schoolbib en in de hoofdbib terecht kunnen. Met de instroom van meer dan 1.500 leerlingen is het ledenaantal van de Essense bibliotheek maar liefst met 50% gestegen.
Info: 03 670 01 46 – communicatie@essen.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder