COBRA-DEPOT opent in Antwerpen

Karine en Fernand Huts, openen de tentoonstelling
samen met Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daout

ANTWERPEN – Op dinsdag 2 mei gingen de deuren van het Cobra-Depot in het hoofdkwartier van Katoen Natie voor het grote publiek open.

Dat ondernemer Fernand Huts kunst en cultuur in het hart draagt is al langer geweten. Met het Cobra-Depot wordt aandacht besteed aan de avant-garde beweging die tussen 1948 en 1951 kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland groepeerde. 

Karine Huts en Nabilla Ait Daoud op de zolderverdieping van de met Cobra- kunst ingerichte woning

De naam Cobra, een acroniem staat voor Copenhagen, Brussel, Amsterdam. Een groep kunstenaars die zich afzetten tegen de gevestigde waarden en schoonheid. Ze haalden de mosterd bij Art Brut, kindertekeningen en volkskunst.

Karine Huts demonstreert de werking van de uittrekbare rekken in het depot

Samen met echtgenote Karine Van den Heuvel, stuwende kracht achter Phoebus, de kunstcollectie van Katoen Natie heeft havenbaas Fernand Huts niet minder dan 270 werken verzameld in het Cobra-Depot. “We noemen het een depot want we kregen geen toelating voor een echt museum in Antwerpen-Noord,” aldus Huts. “Daarom hebben we één ruimte ingericht als “depot” compleet met uittrekbare rekken voor kunstwerken. Om de woonfunctie van de buurt te respecteren werd een complete woning volledig gerenoveerd van gelijkvloers tot zolder, met daarin Cobra-werken op prominente plekken.”

De veelzijdige collectie omvat alle grote namen van Cobra zoals Dotremont, Alechinsky, Appel, en Corneille, naast vele anderen.

Het depot is met gids en op afspraak te bezoeken vanaf 2 mei. Aanmelden bij headquARTers, Van Aerdtstraat 33, 2060 Antwerpen Noord – info@headquarters-katoennatie.com 

Naar aanleiding van de tentoonstelling werd er ook een prachtig kunstboek uitgegeven onder de redactie van Paul Huvenne, ere-directeur van het KMSKA. Verkrijgbaar bij HeadquARTers, Van Aerdtstraat 33 te 2060 Antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 reacties

  1. IK probeer al enkele malen om een afspraak voor het Cobra Depot te boeken maar dat schijnt om een of andere reden niet te gaan . Graag hierover wat uitleg.
    In afwachting beste groeten .
    Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *