Chinese boom die ‘nooit bloeit’ doet het opnieuw

 

Bezoekers op een stelling met uitkijkplatformen in Arboretum Kalmthout (archiefbeeld 2016)

De warmte van de afgelopen maanden heeft alvast één positief effect: de zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar. Het exemplaar in de arboretumtuin groeit er sinds het begin van de jaren 70 en is ondertussen Noord-Europees recordhouder in het aantal bloeiwaarnemingen. Het aantal bloeiwaarnemingen in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In België staat de teller hiermee op 6 keer.

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, laat Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met 4 uitkijkplatformen bouwen. Het hoogste niveau bevindt zich op 8,5 meter boven de grond, of ruim 10 meter op ooghoogte. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi panoramisch uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.
Op zoek naar een Nederlandse naam
Zeg niet Emmenopterys henryi, maar zeg …” Arboretum Kalmthout gaat op zoek naar een originele Nederlandse naam voor de boom, en vraagt daarbij de hulp van haar bezoekers. Bezoekers kunnen suggesties doorgeven door een naam op een postkaartje te schrijven en het te deponeren in een bus, of later op te sturen naar het arboretum. De wetenschappelijke plantennaam is voor velen een uitdaging om uit te spreken, laat staan hem te onthouden. De naam Emmenopterys is samengesteld uit 2 Griekse woorden: emmeno wat behouden wil zeggen en pteron wat vleugel betekent. Deze ‘vleugel die blijft’ verwijst naar de kelkslippen. Mogelijk leidt de meest aantrekkelijke suggestie tot een officiële Nederlandse benaming voor deze schitterende boom.
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België – T +32 (0)3 666 67 41 – E info@arboretumkalmthout.bewww.arboretumkalmthout.be
Openingstijden Arboretum Kalmthout: Dagelijks van 10 tot 17 uur –  Toegangsprijzen: Volwassenen 7 euro, studenten 5 euro, jaarkaarthouders en kinderen gratis
Zolang de Emmenopterys bloeit krijgt iedere bezoeker gratis een rijk geïllustreerde informatiebrochure. Jonge Emmenopterys henryi te koop in het plantencentrum.
Copyright: Arboretum Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *