Chileense wijnen van Maarten Koch opnieuw beschikbaar in België

Christophe Vandermolen van Drankenservice Vandermolen en Kunta Koch, een nicht van Maarten Koch

STABROEK – De wijnen uit de Chileense wijngaarden waar Maarten Koch bij betrokken is, zijn sinds kort opnieuw te koop in België. Na de aardbeving in 2011 in Chili moesten de wijnboeren herstarten en stopte De Wereldwinkel met de wijnverkoop in ons land. Nu pikt Drankenservice Vandermolen de draad weer op en wil zaakvoerder Christophe Vandermolen de wijnen bekender maken in de streek.

34-tal arme boerengezinnen begonnen in 1996 met een vennootschap in de Maule valei in Chili, om de lokale welvaart te stimuleren. In 2000 besloten 23 boeren van die coöperatieve om te starten met wijnbouw. Priester Maarten Koch sloot zich met zijn eigen project aan bij het wijnproject met 2 hectare wijngaard. Maarten zet zich al jaren in voor de lokale bevolking, met opvanghuis Casa Betalpu, en helpt ook de lokale welvaart. 

Door de benefieten in Stabroek, begin jaren 2000, kreeg de coöperatieve veel financiële steun om de wijnranken aan te leggen. De eerste productie van wijn kwam natuurlijk ook naar België. Ze werden een tijdje verkocht bij Drankenservice Vandermolen en jarenlang bij verschillende Wereldwinkels. “Maar door de aardbeving in Chili in 2011 zijn ze veel voorraad wijn verloren”, zegt Kunta Koch, een nicht van Maarten die vanuit België het project ondersteunt.

Aardbeving Chili 

Het verlies van de voorraad had grote gevolgen: amper inkomsten, geen geld voor investeringen en de Wereldwinkel stopte met de verkoop in België. “De wijn werd nog wel verkocht in lokale horecazaken, maar de buitenlandse export viel weg.” Na ongeveer 8 jaar komt de wijn van het project van Maarten terug naar ons land. Niet alleen de oude bekende Gran Descabezado, maar in totaal zijn er nu 4 wijnen te koop in Drankenservice Vandermolen in Stabroek.

“Op die manier hopen we het project van Maarten en de Chileense welvaart wat te ondersteunen”, zegt zaakvoerder Christophe Vandermolen. “En het zijn bovenal 4 goede wijnen.” Zijn vader Ward kocht destijds ook een wijngaard voor het wijnproject, die grenst aan de hectares van Casa Betalpu, en waar ook een deel van de druiven geoogst wordt voor de Chileense wijnen.

Christophe zal de wijnen verkopen in de winkel en ook aanbieden aan verschillende horecazaken. “Hopelijk kunnen de wijnen op die manier aan populariteit winnen en zijn ze binnenkort op verschillende plaatsen binnen en buiten de regio beschikbaar. We gaan alleszins ons netwerk aanspreken en de wijnen aan hen voorstellen.”

Toekomst wijnproject

Extra inkomsten voor het wijnproject in Chili zijn meer dan welkom. “Verschillende boeren die destijds in het project zijn gestapt zijn al op leeftijd en ook Maarten, bijna 80 jaar, kan zich fysiek niet elke dag meer inzetten op de wijngaard. Er is natuurlijk Marco, de voorzitter van de coöperatieve die het project leidt. Maar hopelijk kunnen de nieuwe inkomsten jongere generaties warm maken om mee in het project te stappen”, aldus Kunta.

Met nieuwe generaties kan de toekomst van het Chileense wijnproject verzekerd worden en de welvaart in de regio een extra push krijgen. “En dat is altijd al het doel geweest van Maarten, dus hopelijk kan de Belgische wijnverkoop daar bij helpen”, sluit Christophe af.”

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *