Burgemeestersconvenant 2030 – nog eens 21 gemeenten formaliseren hun engagement

Op donderdagavond 3 december 2020 ondertekenden 21 gemeenten uit de IGEAN-regio plechtig het Burgemeestersconvenant 2030. Hiermee formaliseren ze hun engagement en duurzame ambities.
In de rol als deskundige partner van de lokale besturen, gaat IGEAN in samenwerking met provincie Antwerpen, vanaf 2021 aan de slag om klimaatplannen uit te werken en vorm te geven. Samen met 6 andere gemeenten die eerder dit convenant al hadden onderschreven is onze regio op weg naar een gezonde, energieke en groene toekomst.
Het energie- en klimaatbeleid op lokaal niveau wint aan belang. Gemeenten engageren zich om het verschil te maken met een gericht en langlopend beleid dat aansluit bij de internationale doelstellingen op het vlak van energie en klimaat.
In dit kader ontstond het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese commissie dat zich rechtstreeks richt naar lokale overheden. De campagne richt zich op een verlaging van de CO2-uitstoot op het hele grondgebied, het verhogen van de klimaatbestendigheid en op duurzame en veilige energie voor iedereen.
Tijdens een digitaal event gaven 21 gemeenten uit onze regio het startschot van hun engagement voor het burgemeestersconvenant 2030. Boechout, Boom, Borsbeek, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zandhoven maken zo duidelijk dat zij ambitieus zijn en hun straf klimaatbeleid verder willen uitbouwen.
135 inwoners namen deel aan dit boeiend event met een gevarieerd aanbod aan onderwerpen en sprekers.
Naast de voorzitter van IGEAN dienstverlening, Rik Frans en de gedeputeerde voor milieu en natuur van provincie Antwerpen, Jan De Haes, vertelden de burgemeesters van Wuustwezel, Rumst en Edegem hoe zij het klimaatbeleid vorm geven in hun gemeente. Daarnaast hoorden we hoe provincie Antwerpen en IGEAN de gemeenten zullen ondersteunen. En tot slot kwam klimaatexpert Pieter Boussemaere aan het woord, met gerichte klimaatacties die zeker op de agenda van de gemeenten passen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *