Buitenschrijnwerk Ravenhof afgewerkt

Dirk Wendelen, restaurateur in bijberoep bij Anton Venhuizen/Conserve uit Antwerpen, legt de laatste hand aan de herstellingen van een raam.

PUTTE – Binnenkort komt er een einde aan de renovatie van de bijna 200 ramen en deuren van kasteel Ravenhof te Putte.  Daarmee is er een eerste stap in de realisatie van het toekomstplan voor het beschermd kasteel afgewerkt.  Stichting Kempens Landschap startte in september 2023 met de restauratie ervan.  Het Agentschap Onroerend Goed kende hiervoor 350.000 euro aan subsidies toe.  

Onder begeleiding van Karuur architecten uit Antwerpen en projectleider Jürgen De Bie van het aannemersbedrijf Verstraete-Vanhecke, gespecialiseerd in renovatie- en restauratiewerken, kregen de  waardevolle ramen een professionele restauratiebeurt.  
Het verfijnde schrijnwerk werd  aangepakt. Het houtwerk werd hersteld of opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke kleur. Elk raam en elke deur werd door de diensten van Erfgoed Vlaanderen grondig bestudeerd en voorzien van een renovatie-etiketje met een kleurenpalet.  Alle glaswerk werd bekeken met de optie om eventueel glas te recupereren. De ramen werden voorzien van dubbele beglazing, voor de gebogen ramen werd een dun dubbel glas geplaatst.  Al de sluitingen (de espagnoletten) werden vernieuwd of hersteld. Het plaatsen van de nieuwe ramen in het dak zal na de herstelling van het dakgebinte plaatsvinden.  De werken worden geraamd rond 1.000.000 euro excl. BTW.

Al de sluitingen (de espagnoletten) van de ramen werden vernieuwd of hersteld

Vernieuwen van het dak
De tweede fase van de restauratiewerken is het vernieuwen van het dak.  Met  de aantastingen door boktorkevers blijken de renovatiewerken erger dan gedacht. Een renovatiedossier is opgestart. Samen met  Stichting Kempens Landschap stelde de gemeente het dossier samen en werd de premie aangevraagd. Onder het thema ‘Hoogdringende dossiers’ selecteerde de minister van onroerend erfgoed het project en trok een subsidie van 375.000 euro uit voor de dakwerken aan kasteel. De werken worden vermoedelijk pas opgestart in 2025 en zullen 1 tot 1,5 jaar duren.

De renovatie van het dak blijkt erger dan gedacht
Het dak is dringend aan herstelling toe


Naast  de structurele werkzaamheden is er ook veel aandacht voor het interieur van het kasteel: de vochtbestrijding dient aangepakt, vloeren, plafonds, decoratieve elementen en schilderingen worden gerestaureerd en hersteld. Een update van elektrische installaties, sanitair en verwarmingssystemen is hoogst noodzakelijk om aan de huidige veiligheids- en comfortnormen te voldoen. Deze werken zullen ook minstens een jaar in beslag nemen.

De restauratie van Kasteel Ravenhof is een ambitieus project dat het verleden eer aandoet terwijl het een duurzame toekomst verzekert.  De heropening van het kasteel Ravenhof wordt geschat op eind 2027, begin 2028, geeft burgemeester Rik Frans mee

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *