Buitenmolen staat opnieuw te koop

juiste-Molen-Berendrecht
De historische molen aan de Zandweg te Berendrecht en de bijhorende stallen zijn te koop voor 149.000 euro. De graanmolen dateert uit 1822 en is een beschermd monument, net als het omliggende landschap. Heel wat buurtbewoners en ook het district hopen dat het enige beschermde monument in Berendrecht niet verloren gaat.
Het gaat al een tijdje niet goed met de stenen Buitenmolen. De huidige eigenaars, die via een erfenis in het bezit kwamen van de molen, bieden het historisch pronkstuk van het district nu te koop aan. Vraagprijs 149.000 euro.
Tot tien jaar geleden leefde de Westmolen, zoals die ook wordt genoemd, nog volop. Ruim dertig jaar geleden kwam bakker Toon Verbraak in het bezit voor de molen. Na lange, moeilijke restauratiejaren herleefde de windreus. In 1996 was de molen maalvaardig. Jammer genoeg overleed Toon Verbraak veel te vroeg. Het project van zijn zoon om van het molenhuis en de molen een horecazaak te maken mislukte. Een openbare verkoop drong zich op. Berendrechts notaris Eric Adrianssens die de verkoop leidde, vond het eerste bod van 75.000 toen te weinig. Er kwam een nieuwe openbare verkoop. Begrafenisondernemer Paul Groffen werd eigenaar van het molenhuis en de achterliggende grond en bouwde het geheel om tot een rouwcentrum. De molen, stallen en een stukje grond van bijna 500 m² staan nu te koop. De nieuwe eigenaar krijgt niet de vrijheid om met de molen te doen wat hij wil. Er zijn juridische beperkingen. Zo mag de nieuwe eigenaar bijvoorbeeld de molen niet omvormen tot een woongelegenheid.
Districtsschepen voor Erfgoed Rudi Sempels weet dat dit dossier geen bevoegdheid van het district is. “We hebben met het district contact gezocht met de eigenaars om af te toetsen of het mogelijk was om voor bepaalde projecten samen te werken. Wanneer de Buitenmolen participeert aan evenementen kan het district bijvoorbeeld financieel tussenkomen. Maar er is geen budget voor aankoop. Nu tasten we alle mogelijke pistes af om te kijken hoe deze historische graanmolen een verzekerde toekomst krijgt.”
Pieter Linders is een naaste buur van de Buitenmolen. Met hem maken heel wat Berendrechtenaars zich zorgen over de windreus. “Het allerbeste scenario is dat een echte molenliefhebber dit koopt. Maar we weten ook dat die niet dik gezaaid zijn en 149.000 euro is ook geen peulschil. Er zijn contacten geweest met de vzw Levende Molens om met hen samen een oplossing te zoeken. Andere spelen met het idee om een vzw op te richten die de molen een invulling geeft die ten goede komt aan de gemeenschap.”
Directeur Philippe De Backer van vzw Kempens Landschap kent het dossier. Ook hij werd al gepolst of Kempens Landschap kan helpen. “Op dit moment is dat niet mogelijk om de eenvoudige reden dat de stad Antwerpen geen lid is van onze vzw. Er wordt bekeken of een district autonoom kan lid worden. Als die mogelijkheid bestaat, kan er gepraat worden”, zegt De Backer.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *