Broers krijgen 100 000ste PCR-test in oude brandweerkazerne in Kalmthout

KALMTHOUT – In de oude brandweerkazerne van Kalmthout werd vandaag, 17 augustus, de 100.000ste PCR-test afgenomen. Sinds Huisartsenwachtpost Noordrand het testcentrum installeerde in mei 2020, komen inwoners uit de hele regio Noorderkempen langs om zich te laten testen op COVID-19. 

De 100.000ste PCR-afname werd symbolisch in de bloemetjes gezet. Het waren de broers Jules (16) en Matteo (12) Ghyoot uit Kalmthout die zich lieten testen. Ook hun vader Paul was erbij. Ze waren net terug van vakantie en werden daarom getest. “Cool.”, reageert Matteo verrast als hij de 100.000ste PCR-test krijgt. Zijn oudere broer Jules is dan weer vereerd. Vader Paul maakte van de gelegenheid gebruik om alle medewerkers te bedanken voor de vlotte organisatie.

“In het voorjaar van 2020 werd vanuit Huisartsenpost Noordrand de vraag gesteld om een testcentrum in Kalmthout te installeren”, vertelt burgemeester Lukas Jacobs. “Daarop stelde de gemeente de oude brandweerkazerne ter beschikking. Dit gebouw is niet alleen centraal gelegen, maar is ook uitermate geschikt om mensen in alle discretie te testen. Het gebouw leent zich namelijk uitstekend voor het drive-in principe. Mensen rijden langs achter binnen, worden in hun voertuig getest en kunnen daarna gewoon weer buiten rijden.” 

“Naast Kalmthout werd er ook in Brasschaat een testpunt geïnstalleerd, meer bepaald op de busparking van AZ Klina”, vult Luc Soetewey, verantwoordelijke voor het testcentrum aan. “Toen we in mei vorig jaar startten met 2 afnamepunten voor PCR-testen, konden we onmogelijk voorspellen hoeveel inwoners hiervan gebruik zouden maken. Een goed jaar later staat de teller op 100 000 afgenomen PCR-tests in de testpunten van Kalmthout en Brasschaat.” Iets wat Luc nooit had verwacht.

Oorspronkelijk waren de afnamepunten voornamelijk bedoeld om huisartsen uit de regio te ontlasten. Vooral personen die rechtstreeks in contact kwamen met een besmet persoon, moesten zo snel mogelijk getest worden, ook om de quarantaine in te perken. Sinds het begin van de zomervakantie kunnen mensen zich er echter ook laten testen voor aanvang of bij terugkomst van een reis naar het buitenland, waardoor het aantal bezoekers bijna verdubbeld is.

“Wanneer de afnamepunten kunnen sluiten, is moeilijk te voorspellen”, geeft Luc Soetewey nog mee. “Het lijkt erop dat we ook in het najaar de COVID-19-infectie nog zullen moeten blijven monitoren. Voorlopig blijven we dus nog even doorgaan.”


(Joppe De Hert)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *