Boorschild Schanulleke valt stil op halve meter van aankomst in Lillo

De kop van boorschild Schanulleke, dat vlakbij de Tijsmanstunnel in Lillo de Liefkenshoekspoortunnel graaft, is dinsdag op een halve meter van de aankomst, stilgevallen. Een snijwiel geraakte stuk. 
Toen dit hersteld was en de machine vrijdag opnieuw werd gestart, viel een elektronische schakeling uit. Het boorschild geraakte daardoor niet meer in beweging. ‘Wij wachten op de komst van een technicus uit Duitsland. Als die hier is heeft hij een uurtje werk om de zaak te herstellen’, vertelde hoofdingenieur Philippe Gillet van aannemingsbedrijf Tucrail. ‘Dan kunnen we de laatste halve meter uitgraven en is het boorwerk achter de rug.’
Stijgend spoorverkeer
Boorschild Schanulleke (de naam komt van het poppenfiguurtje uit Suske en Wiske) is 102 meter lang.  Het werd ingezet om een van de twee pijpen te graven van de 6.752 meter lange Liefkenshoekspoortunnel.
 Die gaat van de Linker- naar de Rechteroever onder de Schelde en het kanaal door ter hoogte van Liefkenshoek en Lillo. Hij moet gereed zijn tegen 2014-15 en het almaar stijgende spoorverkeer opvangen dat tot nu alleen maar gebruik maakt van de Kennedy spoortunnel ten zuiden van de stad. Tegen dat in 2015 de nieuwe tunnel in gebruik wordt genomen zullen er naar schatting 75 tot 80 treinen door de noordelijke verbinding gaan. De Liefkenshoekspoortunnel kost 765 miljoen en aan de bouw ervan werken 580 mensen mee. (sdl)

 

 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *