Boom van Verzoening in Ekeren


 

Op woensdag 1 januari 1997 heeft Paus Johannes Paulus II het jaar 1997 uitgeroepen tot het “jaar van liefde en verzoening”. Hij deed dat tijdens de mis voor de ambassadeurs bij het Vaticaan ter gelegenheid van Wereldvredesdag die de rooms-katholieke kerk telkens op 1 januari pleegt te houden.
Volgens de kerkleider is vergeving de enige weg naar vrede en verzoening, hoewel soms onmogelijk lijkend. Maar elke wraakactie en elke daad van geweld leidt tot andere wraakacties en gewelddaden. Overigens bepleitte de paus eerder een amnestie voor wie berouw toont over oorlogsmisdaden omdat zo’n gebaar de verzoening dient en de “dodelijke cirkel van wraak” doorbreekt.
Als gevolg van de oproep van de paus werden er wereldwijd zogenaamde “bomen van verzoening” geplant en dat gebeurde ook in Ekeren in de kerktuin van de Sint-Lambertuskerk op zaterdag 11 mei 1997. De boom staat er nog steeds en is intussen uitgegroeid tot een stevig exemplaar maar zou misschien wel een snoeibeurt kunnen verdragen. (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *