Boktor dwarsboomt renovatiewerken Ravenhof

De boktor heeft fel huisgehouden in het dakgebinte van het kasteel

PUTTE – Momenteel is men het kasteel Ravenhof in Putte aan het renoveren. We gingen met burgemeester Rik Frans een kijkje nemen hoe de werken vorderen en stelden vast dat het gebinte van het dak helemaal bloot was gelegd en dat de boktor fel had huisgehouden. Na voorzichtig breek- en kapwerk is dat aan het licht gekomen en deze situatie moet aangepakt worden. Dat was niet voorzien in de planning. Een serieuze streep door de planning de rekening van de gemeentekas en de planning. 

Het kasteel werd in maart 2021 ontruimd om te beginnen aan de renovatie van het buitenschrijnwerk, werken die al langer op de planning stonden. Ter voorbereiding van die werken werd een hoek vrijgemaakt en meteen werd duidelijk dat de boktor lelijk had huisgehouden aan het gebinte van het dak. Dat beestje werd vele jaren geleden al eens aangepakt maar blijkbaar niet grondig genoeg. Ook de leien werden nadien nog vervangen en toen heeft men de aantasting van de boktor niet opgemerkt. 

Een zicht op het dakgebinte in de trappenhal

Bij een rondleiding door het kasteel konden we met eigen ogen zien hoe ernstig de situatie is. In het bovenste gedeelte, in praktisch alle kamers, staan schoren om het dak toch wat stabiel te houden. Graaf Moretus die destijds in het kasteel woonde, liet vroeger de houtstructuur van het dak bedekken door cement en niet door plaaster zoals het gebruikelijk is. Het was dus een hele klus om die cement af te kappen maar dat is vorige zomer gebeurd. Ondertussen is ook de boktor aangepakt. 

Er werden schoren geplaatst om de stabiliteit van het dak te verzekeren

Heel de toestand van het kasteel zal nu bekeken worden. “Deze situatie is ons overkomen en we moeten dan meteen maar alles aanpakken zoals de elektriciteit en waterleiding.”, aldus burgemeester Frans. Het buitenschrijnwerk zal dit jaar nog vervangen worden. Maar wanneer de rest zal afgerond zijn, daar kon hij geen timing op plakken. Wellicht in 2025 omdat er een lange procedure doorlopen moet worden om subsidies te verkrijgen. Ook zal het een huzarenstukje worden want het volledige dakgebinte moet vervangen worden.

Ook het buitenschrijnwerk is dringend aan herstelling toe

Meer hierover in ons nummer van vrijdag 3 februari.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *