Boerenmarkt aan Starrenhof bestaat 40 jaar

KAPELLEN – Op 27 april 1984 werd er voor de allereerste keer een Boerenmarkt georganiseerd op het plein voor café Starrenhof aan de Kapelsestraat 59. Die zondag, veertig jaar geleden, stonden er welgeteld 18 kraampjes. Cafébazin van Starrenhof, Lea Van den Dries (70), was een van hen. ’t Polderke ging haar en haar man Jos Van Reeth (76) opzoeken in hun appartement op het Picoloplein.

De eerste Boerenmarkt vond plaats op 27 april 1984. Het idee kwam van Roger Verbiest, toenmalig voorzitter van de parochieraad. “Roger kwam van Geel en kende een soortgelijke markt in Mol. Toen hij in Kapellen schepen werd, kwam hij met dit idee op de proppen. Wij waren er direct voor gewonnen en nadat Roger voor de nodige vergunningen had gezorgd, startte hier op de parking voor café Starrenhof in 1984 de eerste boerenmarkt met een kleine twintig kraampjes die hun oogst kwamen verkopen.”

Lea Van den Dries: “Het concept is verbluffend eenvoudig. We nodigden landbouwers uit om hun producten te koop aan te bieden. Nu vindt men het normaal dat je bij heel wat landbouwers ter plaatse hun producten kunt kopen, maar veertig jaar geleden was dat nog helemaal niet het geval. We mikten niet alleen op de boeren, maar ook op particulieren die bij momenten te veel groenten en fruit hadden. Deze combinatie sloeg vanaf het begin aan.”

Speeltuin

Echtgenoot Jos Van Reeth is het volmondig eens, maar wijst erop dat er nog andere factoren waren die de Boerenmarkt tot een blijvend succes maakten. “Veel mensen vonden het goed dat ze op een zondagvoormiddag ergens naartoe konden gaan, al dan niet met de kinderen. Voor hen was er toen vlak naast de Boerenmarkt een grote speeltuin. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat café Starrenhof ook open was. Het is de combinatie van al die elementen die de Boerenmarkt vleugels gaf.”

Lang geleden waren er op de boerenmarkt ook paarden en ezels te koop, maar daar heeft de wetgever ondertussen verandering in gebracht. “Dat maakte dat een marktkramer ooit met zijn ezel in het café aan de toog stond. Of de ezel ook een pintje heeft gedronken, herinner ik me niet meer. Zulke toestanden maak je nu niet meer mee, maar de gezelligheid en de gemoedelijke sfeer zijn er nog altijd.”

Lea Van Den Dries en Jos Van Reeth

Duizenden bezoekers

Voor Lea en Jos zijn het vooral de eerste twintig jaar die blijven hangen. “Elke week schuifelden er enkele duizenden bezoekers voorbij de kramen. Ze kwamen van heinde en verre, zelfs uit een gat in Holland. Tholen, Goes, Zeeland, noem maar op. Zo’n vijftig procent waren vaste klanten. Voor veel mensen was de Boerenmarkt een zondagsritueel. Vroeger gingen ze naar de mis, nu niet meer. Nu komen ze hierheen,” legt Lea uit.

Marktkramers

Boeren en particulieren lieten de markt groeien. Maar het aanbod aan groenten en fruit is natuurlijk gebonden aan de seizoenen. Op een gegeven moment werd dat aanbod te klein om nog te kunnen spreken van een volwaardige markt. Daarom deden de initiatiefnemers een beroep op marktkramers. Dankzij de inbreng van de marktkramers kreeg de Boerenmarkt een meer standvastig aanbod. “Een juiste beslissing, want de veranderende wetgeving maakte het de particulier lastig of zelfs onmogelijk om wekelijks aanwezig te zijn.”

Pensioen

Zeven jaar geleden gingen Lea en Jos met pensioen. “Ik heb het altijd graag gedaan, maar ik ben blij dat we in 2017 gestopt zijn,” zegt Jos. De Boerenmark t bestaat na veertig jaar nog steeds, maar is in al die jaren geëvolueerd. De massa van weleer vind je er nu niet meer, maar voor velen is de zondagse markt nog altijd een welgekomen uitstapje waard. Elke zondag van de maand april zijn er verschillende activiteiten op de Boerenmarkt.

erva

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *