Bewoners zoeken mee naar oplossingen voor mobiliteitsproblemen in de wijk

Meer dan 90 bewoners van de wijk Kaart schreven zich in voor de workshop mobiliteit die de gemeente organiseerde op donderdagavond 5 maart. De wijk kent wel enkele heikele mobiliteitspunten en daarom zijn we op zoek gegaan naar een langetermijnvisie om de veiligheid en verkeersleefbaarheid voor de wijk te garanderen. De gemeente wilde daarom samen met haar bewoners aan de slag gaan om mogelijke oplossingen te vinden. Een knap staaltje van participatie en co-creatie tussen gemeente en haar bewoners.

De bewoners werden verdeeld over 8 werktafels waardoor er aan elke werktafel een goeie mix was van bewoners uit verschillende straten. Mobiliteit is immers geen probleem van één straat maar van een hele wijk. Door een dialoog te creëren met mensen uit verschillende straten, werden mensen bewust van elkaars problemen en oplossingen. Een maatregel voor de ene straat heeft misschien een grote impact op een naastgelegen straat, of misschien de hele wijk. Door met elkaar in gesprek te gaan, werden burgers zich hiervan bewust. Daar gingen ze aan de slag samen met een moderator.

Elke werktafel formuleerde voorstellen om de verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid in de wijk te verbeteren. Gaande van het inrichten van éénrichtingsverkeer, straten knippen (afsluiten) tot implementatie van fiets- en schoolstraten tot de aanleg van een fietspad (Middelkaart) en suggesties voor de problematiek Albert Heijn. Ook het inrichten van zone 30 voor heel de wijk was één van de suggesties. Aan elke werktafel werden de problemen Albert Heijn ook benoemd. Dit leeft heel erg in de wijk. Op het einde van de avond moest er aan elke tafel een consensus gevonden worden.

In een volgende stap gaat een focusgroep – met een afvaardiging van elke gesprekstafel – de 8 voorkeursscenario’s naast elkaar leggen en kijken welke tendensen zich voordoen. Het uiteindelijke resultaat is 1 plan met maatregelen voorgesteld door de burger. Uiteraard wordt dat ene plan dan nog wel verder afgetoetst met het beleid om de nodige knoppen door te hakken en wordt de financiële haalbaarheid ook nagegaan.

“Door dit participatiemoment kwamen we tot breed gedragen consensusplannen. Ik wil dan ook alle bewoners bedanken die op een zeer positieve en constructieve manier meegewerkt hebben aan creatieve oplossingen voor wijk Kaart.”, stelt schepen van Mobiliteit Goele Fonteyn.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *