Essen herdenkt dodelijke bominslag van 6 maart 1945

Op 6 maart 1945 rond tien uur ‘s avonds slaat een Duitse vliegende bom in op het Heuvelplein. Het projectiel komt neer op de hoek van de Nieuwstraat en de Beliestraat en vernielt het café en de woning van de familie Elst. Er vallen 14 doden.
Exact 75 jaar na deze tragische gebeurtenis herdenkt de werkgroep ‘75 jaar Vrijheid’ samen met het gemeentebestuur alle oorlogsslachtoffers. Op 6 maart werd op het Heuvelplein, bloemenkransen aan de herdenkingsplaat ‘Liberation Route’ gelegd en werd er hulde gebracht aan de slachtoffers. Historicus Nico Wouters gaf nadien een toelichting in de raadzaal van het gemeentehuis.

Nico Wouters is een geboren en getogen Essenaar. Hij is als historicus hoofd van het Soma (Studiecentrum Oorlog en Samenleving in Brussel), gastprofessor aan het departement Geschiedenis van de Universiteit Gent en hoofdredacteur van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis. Zijn specialisme is de geschiedenis van WOII en de collectieve herinnering.

Je vindt meer informatie over die noodlottige 6 maart, nu 75 jaar geleden op https://www.essen.be/nieuwsdetail/2720/essen-herdenkt-bominslag-van-6-maart-1945.

foto: fotografils.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *