Besix houdt hinder bij Stabroekse wegenwerken onder controle

Werfleiders van Besix links Edwin Niewenhuijse en
rechts Ewout Thierens op de werf in de Stabroekse Dorpsstraat

Edwin Niewenhuijse (52) en Ewout Thierens (29) zijn dagelijks op de grote werf in het centrum van Stabroek. Zij begeleiden en sturen de werkzaamheden. Tegelijkertijd zetten ze alles in het werk om de hinder bij de lokale middenstanders, bedrijven en bewoners zo klein mogelijk te houden. Hierbij zijn goede communicatie en respect sleutelbegrippen.

Als senior werfleider heeft Edwin Niewenhuijse al wel wat werven op de teller staan. “Dit is natuurlijk geen kleine werf. Volgens onze normen kan je dat best een middelgrote opdracht noemen. We zijn hier tenslotte al gauw anderhalf jaar bezig. Maar op organisatorisch vlak is dit wel een heel speciale en veeleisende werf. Er zijn veel randvoorwaarden, opgelegd door het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente, waarmee we absoluut moeten rekening houden. Zo moet het verkeer tijdens de werkzaamheden altijd in één richting door kunnen. We begrijpen dat. Er zijn in deze werf heel wat scholen en twee woon- en zorgcentra waar meer dan honderd bejaarden verblijven. Dat was en is een uitdaging”, klinkt het bij Edwin Niewenhuijse.

Zijn jongere collega Ewout beaamt dat. “Het principe van ‘minderhinder’ brengen we dagelijks in de praktijk. De ene keer al wat beter en vlugger dan de andere keer.” “Het begrip ‘minderhinder’ deed zo’n tien jaar geleden zijn intrede in de wegenbouw.”, gaat Edwin verder. “In het begin vroegen we ons af wat dat concreet allemaal inhield. Het was voor iedereen nieuw en in de beginfase bleef het vaak beperkt tot theorie. In de loop van de voorbije jaren is die theorie bij al onze mensen een automatisme geworden. We zorgen er zo goed als mogelijk voor dat de mensen zo weinig mogelijk hinder ondervinden van wat wij doen. Maar een nieuwe weg aanleggen zonder hinder? Neen dat kan niet.”, aldus Edwin. Ondertussen gaat Edwins telefoon. Aan de lijn de bereikbaarheidsadviseur van het project. Na enkele minuten brengt Edwin verslag uit bij zijn collega. “Iemand belde omdat hij bijna niet in of uit zijn huis kon. Vandaag zou er een groot pakket worden afgeleverd. Wat nu?” “Wanneer die man zijn levering krijgt, kan dat perfect worden geleverd. Daar zorgen wij voor”, verzekert Ewout Thierens.

Luisteren en oplossen

Ondertussen weten al heel veel bewoners de werfkeet van Besix staan. “We luisteren altijd en heel dikwijls kunnen we problemen nog diezelfde dag oplossen. Dat wordt gewaardeerd en maakt het werken op een werf wel iets gemakkelijker”, vindt Ewout. 

“Vorige week ging een onderaannemer aan de slag om een deel van de Dorpsstraat te bemalen. Dat is altijd een moeilijke dag, die meestal gepaard gaat met klachten. Nu niet. Ik was wel zelf aanwezig toen de basisschool uit was om te helpen om de kinderen en ouders veilig te laten oversteken. Ook dat is communicatie”, onderstreept Edwin.

De N111 is een erg drukke verbindingsweg. Dat brengt extra zorgen en problemen met zich mee. “We wisten dat we tijdens de werken een auto-, fiets- en voetgangersstrook moesten aanleggen. Dat mocht volgens de voorschriften in steenslag. Tijdens de voorbereiding van de werf nam Besix het initiatief om de voorlopige weg toch te asfalteren. Er was beperkt plaats, maar een aangeduide strook voor de zwakke weggebruikers vonden we eveneens essentieel. Uit reacties van buurtbewoners leerden we dat ze dat apprecieerden. Meteen heb je dan een goed uitgangspunt. Want er moet wederzijds begrip zijn tussen onze werknemers en de vele buren”, legt Ewout Thierens uit.

Planning

“Tot nu zitten we op schema. Wanneer we dat kunnen aanhouden, moet tegen de zomer alles zijn afgerond. Ik wil met echter niet vastprikken op een datum. De winter staat nog voor de deur en er kunnen zich nog onverwachte problemen voordoen. Als ik dan toch in de toekomst wil kijken, ben ik er zo goed als zeker van dat met de schoolstart op 1 september de leerlingen naar school kunnen gaan in een gloednieuwe Dorpsstraat”, besluit de senior werfleider. 

Ook burgemeester Rik Frans is vol lof over het werk van de twee werfleiders. “Wanneer bewoners of bedrijven moeilijkheden op de werf melden, wordt quasi onmiddellijk ingegrepen. Dat wordt erg geapprecieerd door iedereen. Omdat het duo zo kort op de bal speelt, zijn ze in staat om heel wat kleine brandjes te blussen.  De hinder, eigen aan zo’n grote werf, blijft natuurlijk. Maar die wordt voor de meeste mensen aanvaardbaar door het snelle ingrijpen van Edwin en Ewout.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

2 reacties

  1. Hey wegenwerkers,
    Laat het nu maar een hinder zijn en hier en daar wat moeilijk begangkelijk of een in en uitrit niet goedberijkbaar, maar owe dat onze Dorpstraat klaar gaat zijn. Iedereen gaat kontent zijn het ga gewoon een Bijoeke zijn
    ”Boulevard Dorpstraat”
    Ik kijk er al naar uit

  2. gelieve dringend het nieuwe wegdek terhoogte van de riooldeksels op de rijbaan op laageind na te kijken aub !! de riooldeksels liggen iets hoger dan het wegdek en zijn al verschillende plaatsen kapot gereden ! waarschijnlijk door zwaar verkeer of slecht aangelegd en opgevuld aub.men rijd zijn autobanden kapot en er zijn ook daardoor al diepe putten en scherpe randen van de deksels wat niet goed is voor de autobanden en schokdempers, ook al rijd men er momenteel 30 km/ u.over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder