Bermborden informeren over ecologisch bermbeheer

ESSEN – Sinds 28 mei staan er opmerkelijke ‘bermbeestjes’ langs enkele ecologisch onderhouden bermen in Essen. De gemeente wil wandelaars en fietsers informeren over het belang van duurzaam bermbeheer.

Uilen, libellen en vlinders


Langs autosnelwegen zie je soms grote groene doorkijkbrillen naar de bermen gericht. In Essen kozen we voor vlinders, libellen en uilen om de biodiversiteit in de bermen onder de aandacht te brengen. Op de borden leggen we uit waarom we het gras soms langer laten groeien. Een QR-code verwijst naar onze website waar je het bermbeheerplan van de gemeente kan raadplegen. De bermbeestjes staan in het Akkerstraatje, de fietsverbinding van de Schepen Veraartstraat, de Donkweg, het Klaverpad, de Heyweg en het Patersbos. Het zijn locaties waar vooral of alleen voetgangers en fietsers komen.

Het belang van bermen
Alle wegbermen in Vlaanderen samen vertegenwoordigen een grotere oppervlakte dan alle erkende natuurgebieden. Gelet op de vele soorten planten, bloemen, grassen, kruiden en insecten die in de vele kilometers bermen leven, is het belangrijk dat we er verstandig mee omspringen.

Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu, Klimaat- en Groenbeleid (Vooruit): “Als gemeente gaan we voor een duurzaam bermbeheer. Voor de meer dan 110 km bermen in het buitengebied stelden we een uitgekiend bermbeheerplan op. Zo werken we met verschillende maaidata en maaihoogten. We gebruiken vanaf nu ook een ecologische maaier. Die snijdt het gras in plaats van het te klepelen en zuigt het maaisel minder krachtig af. We zien daar al positieve resultaten van en op termijn moet dat tot nog meer soortenrijke bermen leiden. Door de bermen langer te laten groeien, overleven insecten makkelijker. Dat geeft een boost aan de biodiversiteit.”

Iedereen kan helpen: geen zwerfvuil in de berm
Bermen bewust maaien en onderhouden of in sommige gevallen zelfs niet maaien is één ding. Maar ze afvalvrij houden is ook een belangrijke factor tot een gezonde leefomgeving voor fauna en flora.

“Via de acties van Mooimakers om zwerfvuil te ruimen, kunnen Essenaren meehelpen om bermen afvalvrij te houden. Dat is goed voor de natuur én zorgt ervoor dat er geen afval in onze maaimachines belandt. Uiteraard ruimt de gemeente elke melding van zwerfvuil en sluikstort op, maar propere straten en bermen beginnen bij onszelf. Je afval mee naar huis nemen is een kleine moeite. Zo kunnen we allemaal genieten van een propere gemeente en de natuur kan er alleen maar wel bij varen”, wenst schepen Helmut Jaspers nog mee te delen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *