Bayer werd 150 jaar geleden gesticht als verffabriek

Viering vindt ook plaats in Antwerps bedrijf te Lillo
In Leverkusen (Duitsland) is donderdag de viering begonnen van 150 jaar Bayer. Dit wereldbedrijf startte destijds als klein verffabriekje in Wuppertal-Barmen. Het werd uitgebouwd in Leverkusen waar de ontwikkeling van de gekende Aspirine  voor een doorbraak zorgde die het bedrijf ten slotte wereldbekendheid gaf.
Vandaag is Bayer als chemiereus verspreid over de hele wereld in vijf continenten en in tientallen landen. Ook in Antwerpen-Lillo is sinds de jaren zestig een omvangrijke vestiging actief die vandaag meer dan 800 medewerkers telt. Het concern zelf heeft 110.000 medewerkers.
Donderdag werd bekend gemaakt dat de omzet van het moederbedrijf in 2012 met 8,8% steeg tot 39,760 miljard euro. De winst voor belastingen kwam uit op ongeveer 4 miljoen. Per actie wordt 5,35 euro uitgekeerd hetzij plus 11%.
De lucht in

De viering van 150 jaar gaat gans 2013 verder onder het motto ‘Bayer gaat de lucht in’. Dit gebeurt letterlijk met een luchtschip dat in Leverkusen werd voorgesteld. Het zal een wereldreis maken langs 5 continenten, te beginnen in Australië. Het komt waarschijnlijk ook naar Antwerpen. Een jubileumtentoonstelling trekt eveneens de wereld rond. Verder zullen door Bayer in alle vestigingsplaatsen projecten gepland worden die een liefdadig doel steunen. Personeelsleden en hun families worden betrokken en in de zomer gevierd. Ten slotte worden 150 spannende verhalen over uitvindingen van Bayer en persoonlijke histories van medewerkers in een boek gebundeld. Mogelijk is daar ook een verhaal bij uit de Polder, want bij Bayer zijn van begin af aan tientallen streekgenoten, zelfs onteigende boeren, gaan werken.
Ook Antwerpse cijfers gunstig
Carmen Vroonen, Els Bruyninckx en Ann De Bie van de communicatiedienst van Bayer Brussel en Bayer Antwerpen bezorgden nog enkele kerncijfers over het bedrijf in ons land. De omzet van de verschillende afdelingen samen bedroeg vorig jaar 495 miljoen wat een groei betekent van 6% tegenover 2011. De omzet van de verkoop van kunststoffen in België bedroeg vorig jaar 237 miljoen wat een stijging betekent van 12,2 procent.
Met een totale productiecapaciteit van om en bij één miljoen ton deed Antwerpen het 7 % beter dan in 2011. Polycarbonaat (Makrolon) kende een goed, stabiel jaar. Hetzelfde geldt voor de kunststofvoorproducten aniline en nitrobenzeen. Polyether zag een lichte productiestijging, dankzij de blijvende, sterke marktvraag naar polyurethaan-isolatiematerialen in de bouw.
Het totale aantal werknemers in België bedroeg 1647, van wie 819 in Antwerpen-Lillo.

De 'Vorstand' het hoogste bestuur van Bayer in de gondel van het luchtschip.
De ‘Vorstand’ het hoogste bestuur van Bayer in de gondel van het luchtschip.

 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *