Basisschool Rinkrank in Kalmthout maakt ‘Groene Oase’ op hun speelplaats

De leerlingen van Rinkrank en directrices Clara De Bakker en Lotte Coreynen ontvingen de cheque uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens. Ook burgemeester Lukas Jacobs was van de partij
Copyright: provincie Antwerpen

KALMTHOUT – Op vrijdag 20 oktober ontvingen de 160 aanwezige leerlingen van basisschool Rinkrank een cheque voor de ontharding van hun speelplaats. Gedeputeerde Luk Lemmens mocht maar liefst €15.000 overhandigen onder luid applaus. De Kalmthoutse school tekende in op ‘Groene Oases’, een initiatief van provincie Antwerpen om speelplaatsen te vergroenen. 

Een groene buitenklas, een aantal duurzame spelelementen, en meer lokale beplanting. Met deze groene elementen vult lagere school Rinkrank in Kalmthout de 160 vierkante meter ontharding graag in. De ontharding kadert in het project ‘Groene Oases’, een initiatief van provincie Antwerpen waarin deze scholen ondersteunt bij de vergroening van hun speelplaats. Zowel praktische als financiële ondersteuning maken deel uit van het traject. Voor het project ontving de school een cheque van €15.000 uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens. Rinkrank ziet de vergroening graag komen. De school zet namelijk in op buiten, bewegend leren. Zo leren de leerlingen bijvoorbeeld hun maaltafels al stappend buiten. En waar doe je dat beter, dan in het groen.

Rinkrank maakt de handen vuil

Vooral voor het advies over het gepaste, streekeigen plantgoed, liet de school zich bijstaan door Regionaal Landschap de Voorkempen. Voor de plannen en de uitvoering, kan de school rekenen op een enthousiaste groep ouders. Onder de titel ‘werkzaterdagen’ komen beurtelings alle ouders van 1 klas de handen uit de mouwen steken voor allerhande klusjes, waaronder dus ook de vergroening van de speelplaats.   Vooral papa Gerd-Jan is trekker van het project en diende de subsidieaanvraag in. Door de deze ‘bouwgroep’-ouders kan de school de kosten van een aannemer uitsparen. Zo bereiken ze meer met hetzelfde budget.

Gedeputeerde Luk Lemmens looft de gezamenlijke inspanning: “Het is ontzettend fijn om te zien dat de Groene Oase zo gedragen wordt door de school en de ouders. Een groene speelplaats vraagt ook om een houdingsverandering, met aandacht en zorg voor de beplanting. Op Rinkrank zit die houding alvast goed.”

De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.   Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.   Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap.
Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *