Bart Simons koning in Stabroek

1-wagen

Afbeelding 1 van 17

Onder een stralend maar fris zomerweertje trokken zondag 6 maart 34 ruiters van de Stabroekse gansrijders op pad, allen op zoek naar de felbegeerde koningskroon.
Omstreeks 9.30 uur kwamen de ruiters met hun gevolg, doktoor en verpleegsters  bijeen in het Laageind.  Een kar volgestouwd met leden van de maatschappij die hopen één van de volgende jaren te kunnen deelnemen aan het folkloristisch spel, sloot het bonte gezelschap af. In stoet trokken de rood-gele  ruiters met hun stoere Brabanders door het dorp voor hun rondgang langs de bevriende cafées. Enkele leden gezeten op hun stalen ros probeerden het ganzerijderslied 2011, aan de man te brengen.
Omstreeks 15 uur ontdeed Koning 2010 Arne Bastiaenssens zich van kroon en mantel en kon de strijd beginnen. Langzaam druppelde het volk de Dorpsstraat in. Omroeper Bob Wesenbeek ging meteen op zijn gebruikelijke wijze, van start en stelde de gansrijders een voor een voor. Na een dik halfuurtje werd het spel stilgelegd om enkele ‘formele’ plechtigheden.

Opbrengst kerstmarkt Chili
Vorig jaar stonden de ganzenrijders  weer op de kerstmarkt. De opbrengst schenken ze telkens aan het goede doel. De Vluchtheuvel  mocht eerder al een cheque in ontvangst nemen. Dit jaar werd de opbrengst  geschonken aan het project van Maarten Koch in Chili. Nichtje Kunta Koch, die nog maar net terug is van haar werkbezoek aan Chili nam de cheque  tbv. 365 euro in dank aan.

Afscheid van Bob
Na ongeveer 50 jaar trouwe omroeper stopt Bob Wesenbeek er mee en geeft de fakkel door aan het jonge geweld Paul Hendrickx en Sebastiaan Vandermolen. Vorig  jaar nam het olijke duo de taak al op zich, toen Bob verstek moest geven, en met succes. Het is dus de tweede maal dat deze jonge gasten de micro ter hand nemen. Zij hebben de knepen van hun leermeester Bob duidelijk op zak. Als afscheid kreeg Bob een gouden micro uit handen van Luc Verhaert, die 40 jaar lid is van de ganzenrijders en van voorzitter Frans De Schutter kreeg hij lekkere sterke drank om het ideale gansrijderke te brouwen.
Ondertussen probeerden Paul Hendrickx en Sebastiaan Vandermolen de omstaanders warm te maken om nog wat extra eurootjes in het ganzenrijderszakje te steken om zo weer een indrukwekkende premie te vergaren.  Naarmate de middag vorderde werd de spanning meer en meer voelbaar. Enkele snijbeurten aan het ganzennet moesten de grijpgrage vuisten van de gansrijders vooruit helpen.
En toen trok Glen van Everbroeck het laatste stukje net van de uitgerekte ganzennek. Niels Pauwels reed nog als enige onder de blote nek toen het de beurt was aan Bart Simons. Met een forse ruk bemachtigde hij de kop. Bart is een 35 jarige havenarbeider die bij menig polderbewoners ook de ramen proper houdt. Hij is gehuwd met Katrien Van Nueten en samen met hun 3 zonen Toon, Ward en Jef wonen ze in de Abtsdreef. Aan het kopje hing een premie van 5.785 euro. Er zal weer duchtig gefeest zijn in de Rosmolen.

En zo waren onze gansrijders weer eens helden voor één dag, zoals Peter Hendrickx het uitvoerig beschreef in het ganzenrijderslied 2011.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *