AZ Klina investeert in chirurgische robot voor dienst orthopedie.

Robot ‘Rosa’ geeft 400 patiënten per jaar een nieuwe knieprothese.

BRASSCHAAT _ AZ Klina gebruikt sinds begin februari de chirurgische robot ‘Rosa’ voor orthopedische ingrepen. Een primeur in de regio Antwerpen-stad en Noord-Antwerpen. Rosa assisteert 2 artsen orthopedie bij het plaatsen van totale knieprotheses.

De artsen blijven uiteraard zelf instaan voor elke beslissing die ze nemen en voor alles wat ze doen. Maar de robot geeft hen permanent informatie en aanwijzingen over elk aspect van het operatieproces.

Robot Rosa bestaat uit 2 componenten. Eén deel fungeert als navigatiesysteem en registreert continu de exacte positie van de knie in de ruimte. Het ander deel is een robotarm die de chirurg begeleidt bij het verwijderen van weefsel en bot tijdens de plaatsing van de knieprothese. 

Dokter Raf De Vloo: “We zijn nu 3 weken met de robot aan het werk. In het begin had ik nog een zekere terughoudendheid, met een gezonde interesse in de mogelijkheden. Maar nu, drie weken later, sta ik versteld van de extreme nauwkeurigheid.”

Meer precisie dus, en de robot laat ook toe om nog meer op maat van de patiënt te werken. Op de operatietafel bestaat er geen ‘doorsnee lichaamsbouw’ of een ‘doorsnee knie’. Door de robot kan de prothese beter aansluiten op de unieke anatomie van de patiënt. Meer comfort voor de patiënt dus, ook omdat de robot niet enkel rekening houdt met de beenderstructuur.

Blijven investeren in innovatie
Al deze verbeteringen zullen op korte en lange termijn voor meer tevredenheid bij de patiënt zorgen. En dat is net de bedoeling van deze nieuwe investering van AZ Klina in robotchirurgie. Het ziekenhuis gebruikt al langer robotchirurgie, onder meer op de diensten urologie, neurochirurgie en NKO. Met deze nieuwe investering voor orthopedie wil AZ Klina mee toonaangevend blijven in verdere innovatie.

Patiënten moeten trouwens niet extra betalen voor deze nieuwe toepassing. Iedereen die een volledige knieprothese nodig heeft, wordt in AZ Klina vanaf nu geopereerd met behulp van de Rosa-robot. Dat zijn zo’n 400 mensen per jaar. Op termijn zullen daar ook nog toepassingen voor halve knieprotheses, heupprotheses en schouderprotheses bijkomen.

©Klina Brasschaat

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder