Autodelen kan nu ook in Kapellen

Laetitia Gutierrez (Poppy), schepenen Koen Helsen, Frederic Van Haaren
en Luc Devriese en Nick Van den Eynde (Poppy)

Met Poppy kiest de gemeente Kapellen voor een laagdrempelige, en gebruiksvriendelijke, aanbieder van deelwagens. Voor de gebruikers zijn er geen abonnementskosten, geen waarborg en alles, zoals verzekering en brandstof, zijn inbegrepen. Gewoon registreren en na bevestiging kan je via de app een auto reserveren. Poppy is al actief in Antwerpen, Brussel, de luchthavens van Zaventem, Charleroi en Deurne en in Schoten, Schilde, Ekeren,  Wijnegem  en nu ook in Kapellen.

Vooraleer de gemeente zich aangesloten had, maakten al 166 Kapellenaren gebruik van het systeem en nu heeft Kapellen ook een Poppy-kernzone. Iedereen kan er voortaan een deelauto nemen en de wagen daar achterlaten. Momenteel kan dat slechts binnen een afgebakende centrumzone.  Dat is de parking aan de Watertoren, parking Koolkaai aan het station, de parking aan de kerk en de parking op het Marktplein. Dus niet in een blauwe zone.
De werkwijze van Poppy is eenvoudig. Klanten betalen per minuut dat ze beginnen te rijden. Aan het systeem zijn geen tank-, verzekerings-, inschrijvings- of abonnementskosten verbonden. Het is ook mogelijk om tot een kwartier voor je vertrek een voertuig te reserveren via de smartphoneapplicatie. Met de app kan je ook de wagen openen en starten. Per rit betaal je één euro ontgrendelingskosten. De ritkosten worden niet per kilometer berekend, maar per tijdseenheid. Per minuut betaal je 36 eurocent als je aan het rijden bent. Als je tussendoor parkeert, maar de sessie behoudt, bedraagt de prijs bij stilstand 25 eurocent per minuut. Voor regelmatige gebruikers bestaan er ook voordelige kredietpakketten. Een volledige dag met de auto rondrijden kost 90 euro, als je meer dan 200 kilometer rijdt, komt daar wel een vergoeding bovenop van 25 eurocent per kilometer. De maximale duur van één rit is 48 uur en je kan er enkel in België mee rijden.

Mobiliteitsaanpak
De gemeente schat de slaagkans van het concept hoog in zegt schepen Koen Helsen (Open Vld). “We merken dat er steeds meer de fiets of het openbaar vervoer genomen wordt. Autodelen is een duurzame aanvulling daarop. Zeker voor wie geen wagen meer heeft of een gezin dat de tweede wagen weg heeft gedaan. Het is een flexibel systeem en als je alle kosten van een eigen wagen optelt kom je een stuk voordeliger uit”.
Ook schepen Luc De Devriese  (N-VA) gelooft in het project. “Weinig mensen beseffen hoe weinig ze hun auto gebruiken en ondertussen blijven de vaste kosten oplopen. Bovendien is autodelen een duurzame vorm om het mobiliteitsprobleem aan te pakken”.
Een vast aantal auto’s staat er in Kapellen niet, want de felrode Poppy-deelwagens van de hybride Seat Ibiza, de elektrische Seat Mii en elektrische Skoda Citigo circuleren in de verschillende Poppy-gemeentes.
“Wel streven we naar ongeveer vijf wagens per vierkante kilometer. Voor Kapellen komt dat neer op zes tot zeven auto’s. Uiteraard volgen we dat op”, vertelt Nick Van den Eynde, City Manager van Poppy.
In Kapellen zijn momenteel vier deelwagens beschikbaar. Voorlopig is de samenwerking tussen Poppy en de gemeente nog in de testfase. Het deelmobiliteitsplatform zal op basis van gebruikerscijfers de situatie monitoren. Na een half jaar volgt een evaluatie. “We kunnen dan bekijken of het in Putte ook mogelijk is bijvoorbeeld”, besluit schepen Devriese.
Meer info op www.poppy.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *