ATF wegenbouw en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw bundelen hun krachten om duurzaam en circulair te ondernemen

De mobiele, rijdende, betoncentrale

Hoogwaardig hergebruik van uitgegraven zand, beton- en mengpuingranulaten in nieuwe wegenbouwprojecten

ZANDVLIET – ATF, een trendsetter in de wegenbouw, kondigt een ambitieus project aan om het hergebruik van granulaten in de wegenbouwsector te vergroten. In samenwerking met het OCW zal ATF de toepassingen, verwerkbaarheid en duurzaamheidsaspecten van gerecycleerde granulaten in cementgebonden wegenproducten onderzoeken. Dit initiatief heeft tot doel de positieve milieu-impact te vergroten en de hoogwaardige toepassingen van zand en granulaten te bevorderen.

De mobiele, rijdende, betoncentrale werd officieel in gebruik genomen.

Momenteel wordt het slooppuin van betonconstructies en -verhardingen al gebroken in de ATF-puinbreekinstallatie. Deze gerecycleerde granulaten met het Copro-keurmerk worden momenteel gebruikt in nieuwe (onder)funderingen en tijdelijke werfwegen.

Door de inzet van een mobiele –rijdende- betoninstallatie wil ATF vanaf juli haar granulaten hoogwaardiger gaan hergebruiken.

In samenwerking met het OCW worden de technische en praktische uitdagingen onderzocht (verwerkbaarheid, binding en druksterkte van gerecycleerde granulaten in beton).

Naast het hergebruik van granulaten richt ATF zich ook op het aanwenden van uitgegraven zand in nieuwe wegenbouwprojecten als zandcement. Dagelijks wordt er op de terreinen van opdrachtgevers van ATF aanzienlijk grondverzet uitgevoerd, wat resulteert in grote hoeveelheden opgeslagen en behandeld zand. Sommige partijen komen na grondanalyse echter niet in aanmerking voor hergebruik op de site. ATF wilt in overleg met haar opdrachtgevers dit zand hergebruiken in bouwkundige toepassingen zoals stabilisé en wegenbouwbeton.

Een innovatieve aanpak die ATF zal introduceren, is het gebruik van een mobiele en elektrisch aangedreven betoninstallatie. In tegenstelling tot traditionele stationaire betoncentrales kan de productie van magere beton en gestabiliseerd zand rechtstreeks op de terreinen van haar klanten plaatsvinden.

In de beginfase staat de mobiele installatie strategisch opgesteld op de ATF-recyclingsite aan de Scheldelaan. Zo zitten ze dicht bij de meeste van hun klanten, zijn de grondstoffen voorhanden en wordt er aanzienlijk gespaard op de aan- en afvoertransporten, …

Met dit project wil ATF een toonaangevende rol spelen in de circulaire economie.

Hoe werkt deze mobiele machine?

In de grote gele bunker bakken zit recupzand en gebroken granulaten. Door het juiste recept in te geven op het touchscreen gaan vervolgens de luiken van de bunker open en valt de gevraagde hoeveelheid van het recept op een transportband. Via de transportband wordt alles tezamen gevoegd in de menger met het cement en het water. Het eindproduct wordt via een transportband in de bak van de vrachtwagen gebracht.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *