Arboretum Kalmthout lanceert adoptie van bomen

v.l.n.r. Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo en Gedeputeerde Mireille Colson, voorzitter van het Arboretum, presenteren het nieuwe adoptieproject ‘Word meter of peter van een boom’ bij de oosterse amberboom, één van de te adopteren bomen uit de zilveren selectielijst.
  Copyright: Arboretum Kalmthout


KALMTHOUT – In navolging van de meter- en peteractie bij de verwerving van de Tuin van Sonia, lanceert Arboretum Kalmthout een nieuwe actie: ‘Word meter of peter van een boom’.

Arboretum Kalmthout biedt vanaf december haar bezoekers opnieuw de mogelijkheid om zich persoonlijk te engageren door een waardevolle boom uit de hele plantencollectie van het arboretum te adopteren. Het Arboretum maakte daartoe een intrigerende lijst van buitengewone bomen; al komen andere bomen daarbij ook in aanmerking. De meters en peters zien dan hun namen terug op een gepersonaliseerd plantenlabel bij de geadopteerde boom in de arboretumtuin.

Tuin van Sonia inspireert tot nieuw steunproject
Arboretum Kalmthout kreeg in 2020 de zeldzame kans om de 12,5 hectare botanische tuin in één klap uit te breiden met 1 extra hectare. Zo’n 15.000 vaste planten en 100 nieuwe bomen, waaronder heel wat in de natuur bedreigde en zeldzame soorten, krijgen er nu alle ruimte die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien. Bij de aankoop door Arboretum Kalmthout en de provincie Antwerpen hebben honderden meters en peters bijgedragen aan de realisatie met een gift op de projectrekening van de Koning Boudewijnstichting. Nu de Tuin van Sonia officieel deel uitmaakt van het groendomein, biedt Arboretum Kalmthout vanaf december haar bezoekers opnieuw de mogelijkheid om zich persoonlijk te engageren, en ditmaal door een waardevolle boom uit de hele plantencollectie van het arboretum te adopteren.
 
Het arboretum groeit dankzij meters en peters  

De ruim 700 meters en peters van de Tuin van Sonia, de 1 hectare tuinuitbreiding van Arboretum Kalmthout, volgden de afgelopen jaren de ontwikkelingen en de vooruitgang van de tuinwerken op de voet. Ze ontvingen als eerste updates via een exclusieve nieuwsbrief en konden als enigen een bezoek achter de schermen krijgen, terwijl de tuin nog niet open was voor het publiek.
 
Conservator-directeur Abraham Rammeloo is dankbaar voor hun steun: “Nu de Tuin van Sonia klaar is voor bezoek en officieel deel uitmaakt van de arboretumtuin, blijven we onze meters en peters dankbaar voor al hun bijdragen aan dit uitdagende tuinproject, ze blijven permanent meter of peter van hun vierkante meters. Deze enthousiaste en toegewijde groep heeft laten blijken hoe nauw het domein en de bomen aan hun hart liggen.”

Provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout helpt bezoekers een adoptieboom uitkiezen met suggestielijsten en bordjes in de 13,5 hectare tuin.   Copyright: Arboretum Kalmthout

Adopteer een boom
Vanaf december 2023 start Arboretum Kalmthout een adoptietraject van bomen op. Als bronzen, zilveren of gouden meter of peter geef je een jaar lang een boost aan het leven van een zeldzame, bedreigde of historische boom. Meters en peters krijgen er bovendien een unieke jaarkaart bovenop waarmee men anderen kan uitnodigen om samen te genieten van al het moois in de tuin.
 
Gedeputeerde Mireille Colson legt uit: “Het team van het Arboretum maakte een boeiende selectie van de meest bijzondere bomen op het hele domein, zoals de oosterse amberboom of Liquidambar orientalis, een ideale toekomstboom, of de mammoetboom Sequoiadendron giganteum aan de Coniferendreef, die in de natuur bedreigd is. Onze meters en peters kiezen uit deze adoptielijst hun favoriete boom – maar het is ook mogelijk om zélf een boom te kiezen. Aan die boom of plant zal dan een gepersonaliseerd plantenlabel komen te hangen. Wil je dus een betekenisvol cadeau aan iemand schenken, bijvoorbeeld naar aanleiding van een geboorte, een trouw of als herinnering aan een bijzonder persoon, dan kan dat. Vaak hebben onze trouwe bezoekers niet enkel een band met het arboretum zelf, maar ook met een specifieke boom of plek in de tuin. Het is alvast onze cadeautip voor de komende eindejaarsperiode, eens iets anders voor onder de klassieke kerstboom!”
 
“Bovendien kunnen de meters en peters met hun jaarkaart vier seizoenen lang tijdens onze openingsuren de geadopteerde boom bezoeken, en zo vaak ze willen want we sluiten enkel op kerstdag en op Nieuwjaar”, vult conservator-directeur Abraham Rammeloo hierop aan. “Ook leuk voor meters en peters: met de exclusieve jaarkaart kun je telkens tot drie extra gasten naar keuze uitnodigen. Aan het einde van het adoptiejaar beslis je of je het bronzen, zilveren of gouden meter- of peterschap wil verderzetten. Overschakelen naar andere adoptieformules is evenzeer mogelijk, het is een flexibel systeem met verschillende steunopties. Elke meter of peter draagt bij volgens zijn of haar mogelijkheden en dat waarderen we enorm. Het is een erg mooie manier om het Arboretum van een groene toekomst te verzekeren.”
 
De nieuwe bronzen, zilveren en gouden jaarkaarten zullen begin december 2023 beschikbaar zijn in de webshop en in de cadeau- en boekenshop van Arboretum Kalmthout. Ook voor bedrijven en organisaties die een bijzondere boom willen adopteren, is er een interessante bedrijfsformule uitgewerkt.
 
Wil je graag op de hoogte blijven van de lancering en eerste keuze hebben in de adoptielijst, dan kun je alvast op de website van Arboretum Kalmthout je interesse aangeven. Meer info www.arboretumkalmthout.be/meterspeters

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België – T +32 (0)3 666 67 41

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *