Antwerpse haven boekt andermaal een overslagrecord

De haven van Antwerpen zal dit jaar naar verwachting 198,8 miljoen ton goederen behandelen. Dat is een stijging van 4,2 procent in vergelijking met 2013 en een nieuw overslagrecord voor Antwerpen. Het vorige record dateert van 2013, toen 190,8 miljoen ton goederen werden behandeld. Dat heeft directeur-generaal Eddy Bruyninckx dinsdagmorgen gezegd tijdens een persconferentie in het Havenhuis.
De recordgroei wordt aangedreven door de overslag van containers (+5,6%) en van vloeibaar massagoed (+5,4%). Keerzijde van de medaille is de dalende overslag van het arbeidsintensieve conventionele stukgoed (-3,3%) en de droge bulk (-4,9%).
Het aantal behandelde containers in TEU steeg met 4,5% tot 8,96 miljoen TEU. Dat betekent dat Antwerpen volgend jaar voor het eerst de kaap van 9 miljoen behandelde TEU zal ronden.

In het Delwaidedok komen kaaien  vrij omdat de reuzenschepen steeds meer naar de overkant gaan.
In het Delwaidedok komen kaaien vrij omdat de reuzenschepen steeds meer naar de overkant gaan.

In verband met het Delwaidedok, zei Bruyninckx dat er al een viertal gegadigden zijn om kaaien in te nemen wanneer de ontruiming door MSC gebeurt. De terminal van ABT (het vroegere Stocatra) komt eveneens ter beschikking, voor zover geen kolen en ertsen meer worden aangevoerd. De bodem schijnt niet erg vervuild, zodat min moeite dient gedaan om hem weer bruikbaar te maken voor andere overslag.  (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder