Antwerp Gateway verwelkomt twee nieuwe kadekranen voor uitbreiding containerterminal

HAVEN/DOEL – DP World verwelkomde op vrijdag 21 juni de laatste twee gloednieuwe kadekranen op haar containerterminal in de haven van Antwerpen. Deze kranen vervolledigen de vloot van in totaal 15 kadekranen en maken deel uit van het investeringsplan van 200 miljoen euro voor de modernisering, vergroening en capaciteitsuitbreiding van de Antwerp Gateway terminal.

Met een gewicht van meer dan 2.000 ton en een reikwijdte van 26 containerrijen, kunnen deze gigantische kranen de grootste containerschepen ter wereld van 24.000 TEU (20-voets containers) behandelen. Tegen het einde van 2024 zullen de kranen operationeel zijn. 

De kranen, gebouwd door fabrikant ZPMC, waren bijna drie maanden onderweg per schip vanuit Shanghai. Het zwareladingschip ‘Zhen Hua 36’ maakte eerst een tussenstop in het Verenigd Koninkrijk om twee van de vier kranen aan boord te lossen bij DP World London Gateway. Met een week vertraging vervolgde het schip haar koers richting Antwerpen waar het tijdelijk niet kon aanmeren door een olielek in het Deurganckdok. De kranen zullen de komende dagen met de nodige voorzichtigheid gelost worden en brengen daarmee het totaal aantal ‘ship-to-shore’ kranen op 15 stuks.

Nawaf Abdulla, CEO van DP World Antwerp, benadrukt het belang van deze investering: De aankomst van onze laatste twee nieuwe kadekranen vormt een belangrijke mijlpaal in het modernisering- en capaciteitsuitbreidingsplan van Antwerp Gateway. Deze investering van 200 miljoen euro, mede-ondersteund door de Europese Commissie, stelt ons in staat onze kadebehandelingscapaciteit met 50% te verhogen, van 10 kadekranen tegen eind 2022 naar 15 kadekranen tegen eind 2024, waardoor Antwerp Gateway kan inspelen op de volumegroei en nieuw scheepsverkeer binnen de haven. We blijven ons inzetten voor innovatie en duurzame groei om de concurrentiekracht van de Antwerpse haven te versterken.”

DP World investeerde de voorbije jaren fors in de modernisering en vergroening van de terminal en het wagenpark. Sinds mei wordt gebouwd aan een tweede spoorkraan om de spoorbehandelingscapaciteit op de terminal te verdubbelen. Sinds 2022 nam het bedrijf al 5 elektrische stapelkraanmodules in gebruik en er zijn er nog 12 op komst, waarvan 4 eind dit jaar in dienst genomen worden. In maart 2025 worden er vier nieuwe hybride straddle carriers geleverd. Door deze slimme technologie zullen er in 2026, bij de voltooiing van het expansieplan, bijna een miljoen extra containers gestapeld kunnen worden – van 2,5 miljoen naar 3,8 miljoen TEU. De CO2-uitstoot per behandelde container op de terminal werd al met meer dan de helft gereduceerd in 2023 ten opzichte van 2019.

foto’s: DP World

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *