Annemie Berebrouckx uit Ekeren schreef en illustreerde “Kleintje”

Annemie Berebrouckx uit Ekeren schreef en illustreerde Kleintje, of Het grote geheim, een verhaal dat misbruik begrijpelijk maakt voor de allerkleinsten.
Kleintje of Het grote geheim brengt het verhaal van een vogeltje dat opgroeit in een warm en veilig nest. Haar ouders vliegen af en aan met eten. Op een dag is Kleintje alleen thuis en ze hupt even naar buiten. Opeens komt er een grote, zwarte vogel aan. Hij doet Kleintje pijn en zegt haar dat ze dit aan niemand mag vertellen. Kleintje is bang en voelt zich schuldig. Ze rept met geen woord over het gebeurde en verandert van een vrolijk vogeltje in een bang kuikentje…
Kleintje of Het grote geheim is een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar. De poëtische tekst en dito prenten vertellen een subtiel verhaal over kindermisbruik. Het boek zet aan tot praten. Achteraan staan tien tips van Kleintje die kinderen leren hoe ze kunnen reageren in ongewenste situaties of hoe ze die kunnen voorkomen.
Dit boek helpt kinderen om weerbaarder te worden. Ze leren neen zeggen. Het is moeilijk om kinderen te leren dat ze ‘niet mogen meegaan met vreemden’, bovendien zijn mensen met slechte bedoelingen niet altijd ‘vreemden’. Dit boek maakt de situatie herkenbaar en concreet en dus uitlegbaar. Aan de andere kant is er een zekere afstand doordat het hoofdpersonage een vogel is en geen kindje. Dat maakt het boek ook goed inzetbaar bij kinderen die een moeilijke situatie moeten verwerken.

prentenboek * 4+ * 48 blz. * isbn 978-90-5838-721-9 * € 16,50

Annemie Berebrouckx
Annemie Berebrouckx is geboren in 1970 in Ekeren, waar ze nog steeds woont. Ze wist al op jonge leeftijd dat ze kinderboeken wilde maken. Ze studeerde Toegepaste grafiek en illustratie aan het Sint-Lucaspaviljoen in Antwerpen.
Annemie schrijft en illustreert prentenboeken, boeken voor eerste lezers en educatieve uitgaven. Ze hoopt dat haar verhalen kinderen laten genieten, maar hen tegelijkertijd ook sterker en weerbaarder maken. Haar boeken zijn erg succesvol en worden vaak herdrukt. Een aantal van haar boeken zijn ook in het buitenland verschenen.
Annemie is vooral gekend als auteur en illustrator van de boeken over Jules. Jules speelt ook de hoofdrol in het taalontwikkelingsprogramma ‘Dag Jules’ dat in de meerderheid van de Vlaamse kleuterscholen gebruikt wordt. Het hele eerste schooljaar van de kleuters draait om Jules. Elke morgen wordt hij aangekleed, elke avond wordt hij in zijn bedje gelegd, elk weekend gaat hij met een kleuter mee naar huis. In 2000 kreeg Annemie een Boekenwelp voor De oma van Jules.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *