Al voor het twintigste jaar schaatspret

ijspiste
Tot en met zondag 8 januari kan op het Dorpsplein, in het centrum van Kapellen, opnieuw geschaatst worden. De overdekte ijspiste, van zeshonderd vierkante meter, maakt deel uit van een heuse wintertuin. Dit jaar werd een herschikking doorgevoerd zodat men nu volledig rond de ijspiste kan wandelen. Het is het twintigste opeenvolgende jaar dat in Kapellen kan geschaatst worden.
In 1996 kon in Kapellen voor het eerst geschaatst worden. “Dat was toen een primeur voor Noord-Antwerpen en het idee kwam vanuit Knokke waar onze toenmalige burgemeester Jacky Buchmann. Onze huidige schepen Frederik van Haaren was toen ijsmeester en hield toezicht op de kwaliteit van het ijs. Onze eerste ijspiste stond in het park, daarna aan het Beukenhof en de jongste jaren kreeg ze een vaste stek op ons Dorpsplein” zegt schepen voor feestelijkheden An Stokmans (Open Vld). “Ondertussen zijn we gegroeid tot een volledig winterdorp met een patio, een kijkplatform en een après-ski bar. Bovendien is de schaatspiste uitgegroeid tot een vaste ontmoetingsplaats tijdens de eindejaarsfeesten”. Het Kapelse gemeentebestuur betaald 50.000 euro voor de ijspiste zegt schepen voor financiën Luc Janssens (Open Vld). “In dat bedrag is alles inbegrepen. Wij zien de ijspiste als een eindejaarsgeschenk aan de bevolking en die weet dat te appreciëren. Vorig jaar waren er 17.500 schaatsers waaruit we kunnen afleiden dat bijna één op de twee Kapellenaren komt schaatsen. Daarnaast bieden we jongeren de mogelijkheid om te leren schaatsen. Vroeger kon dat nog op vijvers of plassen maar vandaag is dat niet meer mogelijk”.
Record verbreken
Bruno Van de Meulebroucke, uitbater van de Kapelse ijspiste, had vorig jaar ook een ijspiste in Antwerpen  staan. “De Kapelse gezelligheid was er niet en dus hebben we Antwerpen laten vallen en alles ingezet op Kapellen. Eventuele warme temperaturen hebben weinig of geen invloed op extra uitbatingkosten.  Al vanaf het begin zorgen we voor een koeling tot min twaalf graden. Nadien heb je niet veel extra energie meer nodig. Het ijs blijft voortdurend 12 tot 14 centimeter dik. Boosdoener is de wind die vrij spel heeft op het ijs. In Kapellen is de ijspiste afgezet met borden en overdekt. Daardoor houden we de wind van het ijs”. Met allerlei creatieve initiatieven wil de uitbater het vorige record van meer dan 17.500 schaatsers verbreken. Er staat 448 paar schaatsen klaar die kunnen gehuurd worden.
Omkaderend programma
Elke zondag van 11 tot 13u is het ijs voorbehouden voor kinderen tot zes jaar en hun ouders of grootouders. De allerkleinsten mogen dan ook sleetjes, looppinguïns en schaatsbananen gebruiken. De actieve 50-plusser kan elke maandag, dinsdag en donderdag van 11.30 tot 13u genieten van een aparte schaatsbeurt voor 4 euro per keer. Op zaterdag van 19 tot 22u kunnen jong en oud schaatsen op muziek uit de jaren tachtig en negentig. Op 17 december start een cursus start-to-skate, waar u kunt leren schaatsen of uw schaatstechniek kunt bijschaven. Inschrijven is verplicht en kan per les of voor het pakket van vier lessen. Ook rolstoelgebruikers en personen met een beperking kunnen zich op het ijs begeven. Op weekdagen is de piste open van 9 tot 22u en in het weekend van 11 tot 22u. Een schaatsbeurt kost 4 euro, schaatsen huren 2 euro.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder