87ste editie Schaal Sels op 26 augustus wordt een echte Polderkoers

Op zondag 26 augustus is de wielerwedstrijd Schaal Sels toe aan haar 87ste editie. Onder de categorie UCI 1.1 staat de wedstrijd enkel open voor beroepsrenners. Door een noodgedwongen wijziging in het parcours valt het zuiden van Antwerpen volledig weg en wordt de Schaal Sels een echte Polderkoers en dat zal in de toekomst ook zo blijven.

Na de start op de Bredabaan, om 11 uur in het centrum van Merksem, trekken de renners naar het noorden van Antwerpen. Via de Groenendaallaan, Vosseschijnstraat en de Oosterweelsesteenweg komen de renners op de Noorderlaan voorbij de vroegere Opelfabriek, Blauwhoefstraat, Antwerpsebaan, Stabroekse Baan en rijden Stabroek binnen via het Laageind. In Stabroek gaat het via Dorpstraat, Kleine Molenweg en Ettenhoven naar de Krekelberg en Parijseweg in Hoevenen. Daarna volgen op Kapels grondgebied de Bonapartelaan, Kapelsestraat en Ertbrandstraat. Langs Driehoek komen de renners opnieuw Stabroek binnen om hun weg verder te zetten via Hoogeind, Danckerse weg, Oud Broek en Konijnenstraat. Langs de Konijnendreef komen de renners in Berendrecht. Daarna volgen Steenovenstraat en Antwerpsebaan tot in Zandvliet. Via Achter ’t Hof, Conterscherp, De Keyserhoeve en Zoute Straat komen de renners opnieuw in Berendrecht. Daar loopt het parcours verder langs de Dorpsbeekstraat, Dorpstraat, Zandweg, Antwerpsebaan, Monnikenhofstraat, Solftplaats, Oude Papenstraat, Schouwvegerstraat, Sint Jan Baptiststraat, Reigersbosdreef, Antwerpsebaan, Oudebroeksestraat en via het Oud Broek en Abtsdreef rijden de renners opnieuw naar Stabroek. Daar wacht de renners een eerste doortocht op de kasseien van de Torenseweg om opnieuw op het Laageind te komen en via de Dorpsstraat start een tweede ronde langs hetzelfde parcours. De renners zullen dan 50km hebben afgelegd.

Bevoorrading
Na een tweede doortocht op de kasseien van de Torenseweg is er een bevoorrading van de renners op het gedeelte tussen Dorpsstraat en Kleine Molenweg. De renners hebben dan 80km afgelegd en beginnen aan een derde ronde. Het parcours van de derde ronde blijft hetzelfde tot aan de Antwerpsebaan in Zandvliet. Daar slaan de renners af voor een ommetje langs de Nederlandse Polders in Ossendrecht, Woensdrecht en Rilland. Als de renners daar de wind getrotseerd hebben komen ze België binnen langs Noordland, Antwerpsebaan, Achter ’t Hof en Conterscherp terug op het vroegere parcours. Na 140km wedstrijd en de kasseien van de Torenseweg is er opnieuw bevoorrading in de zone tussen Dorpsstraat en Kleine Molenweg. In de Ettenhoven laten de renners nu de Krekelberg links liggen en rijden rechtdoor naar de Kerkstraat in het centrum van Hoevenen. Langs de Antwerpsesteenweg komen de renners op de Leugenberg in Ekeren. Via de Kloosterstraat, Dorpstraat, Markt, Steenstraat en Ekerse Steenweg rijden de renners langs de Noorderlaan en Havanastraat naar Merksem om er nog vijf plaatselijke ronden af te leggen. De aankomst van de Schaal Sels, op de Bredabaan, is voorzien rond 15u30. De renners zullen dan 203km hebben afgelegd.

Selectief parcours
Het parcours dat de organisatoren hebben uitgezet kan zeker tippen aan dat van bekende klassiekers. De wedstrijd zal zeker losbarsten op de smalle polderse kasseistroken die hen naar de Nederlandse grens voert. De drie doortochten op de 1,1km lange kasseistrook van de Torense Weg, op de grens van Stabroek en Berendrecht, is zeker een blikvanger. Ook de vertrouwde volledige passage over de kasseien van de Parijse Weg en de Krekelberg in Hoevenen zal zeker publiek trekken. In de Nederlandse provincie Zeeland moeten de renners het dan weer opnemen tegen de altijd aanwezige wind en smalle polderwegen. De inschrijvingen voor de Schaal Sels lopen nog binnen maar op dit ogenblik is reeds duidelijk dat ongeveer twintig ploegen aanwezig zullen zijn op de 87ste editie van de Schaal Sels.

Parcours en timing van de renners
In onze streek
Eenmalige doortocht Ekeren Markt omstreeks 14u30
Doortocht Berendrecht en Zandvliet
Eerste doortocht Conterscherp omstreeks 11u56 en Solftplaats omstreeks 12u04. Tweede doortocht Conterscherp omstreeks 12u33 en Solftplaats omstreeks 12u42. Derde doortocht Conterscherp omstreeks 13u57 en Solftplaats omstreeks 14u05
Doortocht Stabroek en Hoevenen
Eerste doortocht Dorpsstraat omstreeks 11u34. Eerste doortocht Krekelberg omstreeks 11u38 en Driehoek omstreeks 11u45. Eerste doortocht Torenseweg omstreeks 12u10. Tweede doortocht Torenseweg omstreeks 12u48 en derde doortocht Torenseweg omstreeks 14u11
Doortocht Kapellen
Eerste doortocht Parijseweg omstreeks 12u18 en tweede doortocht omstreeks 12u57. Eerste doortocht Driehoek omstreeks 12u24 en tweede doortocht omstreeks 13u02.

Het hoogtepunt van de Schaal Sels, met start (11u) en aankomst (15u29), heeft plaats op de Bredabaan in het centrum van Merksem (voor het districtshuis) met doortocht van de renners omstreeks, 14u47, 14u57, 15u08, 15u19 en aankomst om 15u29
Het volledige parcours met bijhorende timing en definitieve deelnemerslijst kan je vinden op www.schaalsels.be
De Schaal Sels is uitgegroeid tot een spectaculaire professionele wielerwedstrijd in het dichtstbevolkte woongebied van Vlaanderen, langs de voordeur van 600.000 inwoners met aankomst op de langste winkelstraat van België, de Bredabaan te Merksem. Kasseistroken en smalle polderwegen kleuren met de steeds aanwezige wind de Antwerpse Noorderpolders.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.